Ex -Yu

Kurc: Austrija će doprinijeti priblžavanju Beograda i Prištine

Kurc: Austrija će doprinijeti priblžavanju Beograda i Prištine
Foto: Ilustracija | Kurc: Austrija će doprinijeti priblžavanju Beograda i Prištine

BEČ - Austriji će, tokom predsjedavanja EU, u drugoj polovini ove godine jedan od prioriteta biti i Zapadni Balkan, što, kako je ocijenio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, daje nadu da zvaničan Beč da doprinos približavanju Beograda i Prištine.

Nakon izjave vicekancelara Hjnc-Kristijana Štrahea "da je Kosovo dio Srbije", Kurc je, odgovarajući na pitanja austrijskog parlamenta, kojem je predstavio prioritete austrijskog predsjedavanja Uniji, govorio i o odnosima Beograda i Prištine.

"Nema razloga za zabrinutost", rekao je Kurc i dodao da Austrija ima i dalje dobar imidž u regionu.

Primjetio je da je izjava vicekancelara veće zaprepašćenje izazvala u austrijskoj opoziciji nego kod predstavnika Beograda i Prištine.

Kurc je potvrdio da Austrija želi da podstakne i promjenu kursa EU po pitanju migracione i politike azila, te istakao da je neophodno imati zajednički evropski odgovor na pitanje migracije kroz zaštitu spoljnih granica i pooć na licu mjesta u zemljama porijekla, a ne kroz prisilnu raspodjelu tražioca azila.

"Italija i Grčka ne smiju više biti prepuštene same sebi, već je neophodno pored finansijskih sredstava prije svega donijeti političku odluku o zaustavljanju migranata na granicama EU", naveo je Kurc.

Istakao je da propuštanje migrana ka Evropi ne smije biti nastavljeno i da će do promjene kursa u politici prema migrantima doći tokom austrijskog predsjedavanja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije