Ex -Yu

Kurti: Negdje u junu možemo početi sa novom rundom dijaloga

Kurti: Negdje u junu možemo početi sa novom rundom dijaloga
Foto: Anadolija | Kurti: Negdje u junu možemo početi sa novom rundom dijaloga

BRISEL - Premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, najavio je danas u Briselu da će "sredinom juna" biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogradom, pod pokroviteljstvom EU.

Kurti je, poslije razgovora sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, naglasio da, pored drugih prioriteta njegove vlade, "dijalog neće biti zapostavljen".

"Možete računati na moju dobru volju i direktan kontak i komunikcaju”, poručio je Kurti.

On dodaje da postoji "vremenski i logični okvir" za vladu u Prištini kako bi se pripremila za nastavak procesa u Briselu.

"Potrebno nam je više informacija i dokumeta o prethodnim dogovorima i procesu, kako bi se primpemili. Želimo principijelan dijalog koji je dobro primeljem jer ne možemo dozvoliti da se ponove greške", poručio je Kurti.

On je naveo da će sredinom maja doći na radnu večeru lidera Zapadnog Balkana koja će se održati u Briselu i da očekuje pripremne sastanke u cilju nastavka dijaloga.

Kurti je poručio da će se u okviru priprema za novu rundu dijaloga sa Beogradom sastati i sa predstavnicima opozicije na Kosovu.

Upitan za stav o "non paperu" koji predlaže konačno rješenje za dijalog Beograda i Prištine, Kurti poručuje da ćemo "više pomoći sebi što se manje budemo bavili time".

"Ne vjerujem u rešenja koja vide regione samo kroz geografiju i demografiju, a ne uključuju društveno-ekonosmka pitanja, bezbjednost i ljudska bića. Te mape su kao lažna slike iz satelita ili slike loši filmova vanzemajske invazije na zemlju", zaključio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije