Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kurti i Mustafa bez dogovora: Izbori ili preokret u ponudi?

Kurti i Mustafa bez dogovora: Izbori ili preokret u ponudi?
Foto: N.N. | Kurti i Mustafa bez dogovora: Izbori ili preokret u ponudi?
Tanjug

PRIŠTINA - Lideri dvije najuticajne albanske stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, još nisu postigli dogovor o postizbornom koalicionom sporazumu i dok analitičari ne isključuju mogućnost novih vanrednih izbora, iz DSK se čuju ponovo predlozi da se, ako Samoopredjeljenje ne pristaje na dogovor o poziciji predsjednika, odustane o premijerske funkcije u korist Mustafine stranke.

Prema pisanju prištinske Kohe, očekuje se da će ova sedmica biti ključna za odlučivanje o postizbornom sporazumu.

Nije poznato kada će se Kurti i Mustafa ponovo sastati, a ono što je izvjesno, za sada, je jedino da je predsjednik privremenih prištinskih institucija konstitutivnu sjednicu parlamenta zakazao za 26. decembar, što je ujedno i posljednji dan za konstituisanje.

Iz Kurtijevog Samoopredeljenja optužuju DSK da je odgovoran za zastoj u pregovorima i da je "kamen spoticanja" zahtjev Mustafe da njegovoj stranci pripadne pravo na predsjedničku poziciju, kada Tačiju istekne mandat 2021.

Predstavnica Samoopredeljenja, Albulena Hadžiju, rekla je juče da je jedini problem insistiranje DSK da se u sporazum uključi mesto predsjednika, iako, kako je rekla, ta stranka nije govorila o imenima tome ko bi to bio.

"Tražili smo da se funkcija predsjednika ne uključuje u ovaj sporazum, već da on obuhvati samo formiranje vlade i parlamenta", rekla je Hadžiju za Kohu.

Argument Samoopredeljenja je u tom slučaju, dodala je, da za predsjednika stranke treba da odluče zajednički, konsenzusom, te da bi to trebalo da bude neka nestranačka figura koja će biti predsjednik svih građana.

Kako je objasnila za izbor kosovskog predsjednika potrebna dvotrećinska većina i da zato, kako je rekla, treba težiti zajedničko rješenje.

Smatra da iz ovog ćorsoka treba izaći i da ne treba stvarati lažne nade.

Samoopredjeljenje predlaže da DSK dobije mjesto predsednika parlamenta i provog potpredsjednika vlade, a da 10 ministarstava budu podijeljena ravnopravno, po pet.

Prema pisanju Gazete expres, međutim, politički analitičari ne isključuju mogućnost da do konstitutivne sjednice Samoopredeljenje i DSK neće doći do dogovora o ključnom pitanju.

U međuvremenu, predstavnik DSK, Škab Manaj, je na svom fejsbuk profilu izneo novu ponudu za Samoopredjeljenje.

Manaj je, naime, ponovio predlog koji se i ranije mogao čuti iz DSK, da Samoopredjeljenju treba dati da izabere Tačijevog nasljednika iz svojih redova, i da dobije mjesto predsjednika parlamenta, a da se odrekne premijerske funkcije u korist DSK.

Poredeći aktuelnu situaciju sa onom iz 2001., kada je kosovski predsjednik bio Ibrahim Rugova, Manaj je podsjetio da je i tada premijer bio iz stranke koja je imala manje glasova na izborima.

"Sada Samoopredjeljenje ima 29 poslanika kao prvoplasirana stranka, a DSK 28 poslanika. Razlika je samo jedan poslanički mandat. Ako želite sutra ćemo postići ovaj sporazum", napisao je Manaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije