Ex -Yu

Kurti optužio Beograd za napade, tvrdi da se napadi nastavljaju

Kurti optužio Beograd za napade, tvrdi da se napadi nastavljaju
Foto: Screenshot/YouTube | Kurti optužio Beograd za napade, tvrdi da se napadi nastavljaju

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je danas tvrdnju da se napadi na takozvanu kosovsku policiju nastavljaju, kao i da u njima učestvuje 30 naoružanih osoba koje se trenutno nalaze u i oko manastira Banjska.

"Kao što sam više puta rekao, napadi na KP se nastavljaju, ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, vojske i policije, koji su okruženi kosovskom policijom i koje pozivam da se predaju našim snagama", rekao je Kurti na konferenciji za novinare.  

Kurti je optužio zvanični Beograd da je finansirao i rukovodio napadima.

"Naši policajci su, nakon što su bili ometani na putu, napadnuti raznim oružjem, uključujući ručne bombe i pendreke. Danas je težak dan za našu zemlju. Osuđujemo ovaj teroristički napad. Zločin finansira zvanični Beograd koji napada našu zemlju. Mi štitimo i sprovodimo zakonitost i nezavisno Kosovo", dodao je Kurti.

On je rekao da je u zločinačkom napadu na tzv. kosovsku policiju ubijen policajac iz Vučitrna, a drugi iz Gnjilana je ranjen. 

"Očigledno na fotografijama se vidi da to nisu krijumčari ni naoružani civili već profesionalne vojne snage koje su ušle na našu teritoriju i u van i unutar manastira. Na fotografijama koje sam pokazao vide se blindirana kola koja nemaju registarske tablice. Tražim od njih da se predaju jer želimo da vladavina prava važi za sve građane bez razlike", rekao je Kurti.

Dodao je da to nije borba sa naoružanim civilima već ljudima koji predstavljaju veliku opasnost za bezbjednost svih građana i koji su "došli na KiM" da se bore. 

"Zato molim građane svih zajednica na KiM da ostanu mirni i prate službene izvještaje. Pošto ovi pojedinci imaju i maske nismo ih identifikovali, ali istražni organi će dati izveštaj šta su našli. Sada je najvažnije da se ovo pozitivno i mirno riješi, a poslije ćemo vidjeti šta dalje", rekao je Kurti.

On je rekao da Priština ne želi rat i destabilizaciju,a da će tek nakon istrage znati o kome se radi.

"Ova situacija ne može da se toleriše. Zakon moramo da sprovedemo, ali bi najbrže bilo ako se predaju", rekao je Kurti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije