Ex -Yu

Kurti šalje još policije na Srbe

Kurti šalje još policije na Srbe
Foto: Twitter / Printscreen | Kurti šalje još policije na Srbe

ZVEČAN - Premijer samoproglašenog Kosova, Ajlbin Kurti, izjavio za "CNN" da će protiv Srba na sjeveru Kosova i Metohije poslati još pripadnika policije.

On je istakao sinoć da sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, razgovara o situaciji na sjeveru samoproglašenog Kosova, ali da "neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", kako je nazvao srpske grupe na sjeveru. Kurti je u intervjuu za "CNN" rekao da su svi međunarodni faktori priznali izbore koji su održani 23. aprila.

"Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebalo da idu u opštine. Ko bi još trebalo da bude tamo, ako ne predsjednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrijednim saveznicima i partnerima. Daćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku Republiku fašističkoj miliciji", rekao je Kurti.

Dodao je:

"Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, nego s kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u opštinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima", rekao je Kurti, prenio je "b92".

Kurti je rekao da "postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju. Neki dolaze sa sjevera, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na sjeveru Kosova", dodao je premijer samoproglašenog Kosova.

Upitan zašto je poslao policiju u sjeverne opštine, Kurti je rekao da u svakoj opštini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok "ispred zgrade bude nasilnih nasilnika".

"Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Opštine bi trebalo da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije", rekao je Kurti.

Takođe je zaključio da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da "Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao".

"Kosovo je priča o uspjehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj", zaključio je Kurti, a prenio je sarajevski portal "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije