Ex -Yu

Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera samoproglašenog Kosova

Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera samoproglašenog Kosova
Foto: Anadolija | Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera samoproglašenog Kosova
Anadolija

PRIŠTINA – Novi premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti preuzeo je danas dužnost od svog predhodnika Avdulaha Hotija na državnoj ceremoniji upriličenoj u Vladi Kosova.

Ispred zgrade Vlade Kurtija i Hotija je dočekala garda Kosovskih bezbjednosnih snaga i crveni tepih. Nakon intoniranja kosovske himne oni su ušli u kabinet premijera, gdje je Hoti novom premijeru Kurtiju predao izvještaj o radu njegove Vlade.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova u ponedjeljak je izabrana nova Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, liderom Pokreta "Samoopredeljenje". Za novu Vladu glasalo je 67 poslanika, 30 je bilo protiv, nije bilo uzdržanih.

Vanredna sjednica je sazvana na zahtjev 52 poslanika, nakon što je vršilac dužnosti predsjednika samoproglašenog Kosova i novi predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca imenovao Albina Kurtija za mandatara na predlog Pokreta "Samoopredjeljenje", koji ima 58 poslanika.

U novom vladinom kabinetu je 15 ministarstava i tri zamjenika premijera, te po prvi put predstavnici četiri manjinske zajednice, srpske, bošnjačke, turske i egipćanske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije