Ex -Yu

LGBT lutke u akciji u centru Novog Sada

LGBT lutke u akciji u centru Novog Sada
LGBT lutke u akciji u centru Novog Sada
Beta

NOVI SAD - U Novom Sadu danas je održana akcija pod nazivom "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka", tokom koje su na centralnom trgu bile postavljene lutke sa porukama o potrebi da prestane diskrimancija LGBT populacije u Srbiji.

Akcija, koju je organizovala Gej strejt alijansa (GSA), traga za odgovorom na pitanje "Mogu li bar LGBT lutke da se okupe i opstanu na par sati na gradskom trgu ako to već ne mogu same LGBT osobe?".

Predsjednik GSA Lazar Pavlović rekao je agenciji Beta da je cilj akcije da se ljudi bliže upoznaju sa LGBT osobama i problemima sa kojima se sreću.

"Akcija ima za cilj da se razbiju predrasude i stereotipi koji postoje o LGBT osobama kroz komunikaciju sa aktivistima koji rade na štandu, kroz čitanje šta same lutke poručuju i kroz detaljnija objašnjenja koja građani mogu naći u lecima", rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da su reakcije prolaznika različite, te da ima onih koje tema ne zanima i ne žele da se zadržavaju pored lutaka, ali da su uglavnom pozitivne i da nema incidenata.

Današnja postavka LGBT lutaka u centru Novog Sada je prva u nizu ovakvih akcija koje će se u gradovima Srbije održati u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba", koji GSA sprovodi sa još četiri nevladine organizacije.

Projekat se realizuje tokom cijelog juna, a podržala ga je Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i ambasada Holandije u Beogradu.

U okviru akcije u Novom Sadu prošle nedjelje su održane i besplatne filmske projekcije u Muzeju savremene umjetnosti, kao i promotivna žurka.

U centru Novog Sada je tokom akcije bilo primjetno pojačano prisustvo policije i komunalne policije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije