Ex -Yu

L'Opinion: Makronova posjeta Srbiji najviše pogodila Albance

L'Opinion: Makronova posjeta Srbiji najviše pogodila Albance
Foto: Tanjug | L'Opinion: Makronova posjeta Srbiji najviše pogodila Albance

PARIZ - Odluka francuskog predsjednika Emanuela Makrona da posjeti samo Srbiju, a ne i susjedne zemlje, najviše je pogodila Albance, iako se oni suzdržavaju da to javno kažu, ocjenjuje danas francuski dnevni list L'Opinion.

"Sa tačke gledišta susjednih zemalja, problem nije u tome što je Makron posjetio Srbiju, već što je jedino Srbiju posjetio. To je nešto slično kao kada bi neki francuski državnik išao u Izrael, a da pritom ne posjeti Palestince", kaže diplomatski izvor francuskog lista.

Pariski dnevnik navodi da je odluka Makrona da posketi jedino Srbiju pokrenula pitanja o tome da li je Francuska iznevjerila Albance, bilo da su oni na Kosovu, u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji.

List dodaje da se pominje i izvjesna prosrpska naklonjenost Francuske, iako se čini da se zvanični Pariz u izrazitoj mjeri povukao iz bitnih regionalnih pitanja.

"Tačno je da je na Elizeu, kada je riječ o odnosima Francuske i Srbije, da ispravi veliku protokolarnu glupost učinjenu tokom ceremonija 11. novembra 2018", dodaje L'Opinion, pozivajući se na diplomatske izvore.

Tada je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom zvanične ceremonije proslave kraja Prvog svjetskog rata u Parizu po protokolu dodjeljeno da sjedi u pozadini, a ne u prvom redu zajedno sa ostalim predsjednicima, među kojima je bio i predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije