Ex -Yu

Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju

Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju
Foto: Tanjug | Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svijetu.

"Uvijek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze", poručio je on.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO, ali i Savezom za koletivnu bezbjednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se osjeća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsjednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmjena stalno raste i premašuje dvije milijarde dolara.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko prije usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i vjerske veze.

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.

Prema njegovim riječima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

"Nećemo ostati po strani..."

Lavrov rekao je da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi. Kazao je da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala povjerenje koje je dobila posredujući u dijalogu. 

"Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani", kazao je Lavrov. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije