Ex -Yu

Lavrov: U toku su pripreme za Putinovu posjetu Srbiji

Lavrov: U toku su pripreme za Putinovu posjetu Srbiji
Foto: beta | Lavrov: U toku su pripreme za Putinovu posjetu Srbiji

SOČI - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da su u toku pripreme za posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, prenosi TAS S.

"Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Srbiju. Pripreme za ovaj sastanak su trenutno u toku", rekao je Lavrov, a ruska agencija podsjeća da je Vučić ranije kazao da bi Putinova posjeta Beogradu mogla da se ostvari u novembru, dok Kremlj zvanično još nije najavio posjetu.

Lavrov je na početku razgovora sa Dačićem u Sočiju konstatovao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i poručio da EU mora da utiče na Kosovo.

"Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti prije mnogo godina", naveo je Lavrov.

On je kazao da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i da je ruskoj strani drago što može da ugosti srpskog ministra.

"Naši kontakti su bili intenzivni. Sjećam se sa toplinom moje posjete Srbiji u februaru, kada smo slavili 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Nakon toga, primili smo 8. i 9. maja srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobjede i učestvovao u maršu Besmrtnog puka, a pored toga je imao i razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mi to mnogo cijenimo", rekao je Lavrov, a preneo TAS S.

Lavrov je podsjetio i da se s Dačićem sastao u junu u Moskvi, te poručio da je danas imaju priliku da razgovaraju o bilateralnim odnosima, koji, kaže, napreduju na svakom polju, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

"Mi smo postigli dobar napredak u svim područjima i mislim da ćemo danas dodati još pozitivnih vibracija našim odnosima", poručio je šef ruske diplomatije.

TAS S prenosi i da je Dačić takođe ocijenio da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva, da je to potvrđeno obilježavanjem 180. godišnjice diplomatskih odnosa, te čestim sastancima na visokom nivou, i dodao je da su sada u toku pripreme za sastanak međuvladine komisije, koji je zakazan za oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije