Ex -Yu

Lavrov i Dačić: Jačati Srpsko - Rusko partnerstvo

Lavrov i Dačić: Jačati Srpsko - Rusko partnerstvo
Foto: N.N. | Lavrov i Dačić: Jačati Srpsko - Rusko partnerstvo

BEOGRAD - Pred Srbijom i Ruskom Federacijom danas su veliki zadaci jačanja potencijala srpsko-ruskog partnerstva za šta postoje preduslovi, a glavni je tradicija prijateljstva i povjerenja koja je prošla viševjekovna iskušenja, ocijenili su ministri spoljnih poslova dvije zemlje Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

"Želimo da nastavimo da jačamo ovu tradiciju na sve moguće načine za dobrobit sadašnjih i budućih generacija", poručili su Dačić i Lavrov u zajedničkom tekstu za "Politiku" i "Rusku gazetu" povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.

U tekstu se ističe da su danas odnosi između Srbije i Rusije uzdignuti na nivo strateškog partnerstva, te da se politički dijalog razvija dinamično, u uslovima povjerenja i razumijevanja, redovno i na najvišem nivou.

Ministri podsjećaju da je u decembru prošle godine uspješno ostvarena posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji.

Oni su konstatovali da se nastavlja međuparlamentarna saradnja kojoj su ozbiljan podsticaj dale posjete Srbiji predsjednika Savjeta Federacije Valentine Matvijenko u novembru 2017. godine i predsjednika Dume Vjačeslava Volodina u junu prošle godine.

"Sa zadovoljstvom bilježimo pozitivnu dinamiku trgovinsko-ekonomskih i vojnotehničkih veza, uspješnu realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja i kulture. Razrađen je čvrst ugovorno-pravni temelj srpsko-ruskih odnosa koji se dosljedno razvija", ocijenili su Lavrov i Dačić.

U tekstu se naglašava da dvije zemlje sprovode samostalnu, pragmatičnu i izbalansiranu spoljnu politiku, koja se oslanja na vlastite nacionalne interese.

"Pritom, odlučni smo u poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa sadržanih u Povelji UN", poručili su dvojica ministara.

Dačić i Lavrov su naveli da se dvije zemlje dosljedno zalažu za prevazilaženje ključnih izazova i prijetnji savremenog svijeta, čvrsto se oslanjajući na međunarodno pravo.

"Naša međusobna saradnja je posebna po uzajamnom poštovanju izbora druge strane i uzimanju u obzir njenih interesa. Beograd i Moskva protive se štetnoj praksi, `ili sa nama ili protiv nas` koja je već dovela do jačanja nepovjerenja i nestabilnosti na evropskom kontinentu", navodi se u tekstu.

Dvojica ministara podsjetila su na istorijat odnosa dvije zemlje od kada je knez Miloš Obrenović u Kragujevcu 23. februara 1838. godine primio prvog ruskog konzula Gerasima Vaščenka, što označava i početak diplomatskih odnosa.

U zajedničkom tekstu podsjeća se da su odnosi između dvije zemlje 1999. godine prošli na ispitu, a da su dva svjetska rata pružila više primjera "bratstva po oružju i žrtava na oltaru pobjede".

Navodi se da je 20. vijek, nimalo jednostavan za obje države, umnogome bio iskušenje za srpsko-rusko prijateljstvo.

"Zahvaljujući našim zajedničkim naporima bila je zaustavljena agresija NATO-a protiv SRJ, dok je sukob oko Kosova i Metohije prenesen u okvire političkog regulisanja obezbijeđenog donošenjem rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244. Sve do današnjeg dana zajedno branimo legitimna prava Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, oslanjajući se na međunarodno pravo", istakli su ministri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije