Ex -Yu

Lavrov otkrio zašto je Iran oborio ukrajinski avion

Lavrov otkrio zašto je Iran oborio ukrajinski avion
Foto: Tanjug/AP | Lavrov o obaranju aviona: Iran strahovao od napada SAD

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nenamjerno iransko obaranje aviona ukrajinske aviokompanije prošle nedjelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izvještaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

"U vazduhu u iranskom pograničnom području u to vrijeme je bilo u vazduhu najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu verifikovane, ali želim da podvučem nervozu koja uvijek prati takve situacije", rekao je Lavrov, a prenio Reuters.

Iransko obaranje aviona na letu 752 Jukrejn Internešonal Erlajnsa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumjeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi", rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije