Ex -Yu

Lavrov stiže u Srbiju?

Lavrov stiže u Srbiju?
Foto: Tanjug/Arhiva | Lavrov stiže u Srbiju?
N.N.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd u utorak 7. juna, prenose mediji.

On će imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da se tokom susreta sa predsJednikom Aleksandrom Vučićem na stolu nađu sve goruće teme, od dešavanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema ovoj krizi, preko situacije u regionu i ekonomske saradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Ovo je prva posjeta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja ukrajinske krize i do nje dolazi u trenutku kada Evropska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se Srbija do sada, kao jedina u Evropi nije pridružila, a zbog čega trpi ogromne pritiske.

Dolazak Lavrova biće prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je riječ o Kosovu i Metohiji, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu poredili sa južnom srpskom pokrajinom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno pritisci kojima je izložena Republika Srpska.

U planu je bilo da Lavrov poseti i BiH, ali to neće moći da uradi s obzirom na to da se Sarajevo nedavno priključilo sankcijama EU protiv Moskve, a od kojih se ogradilo rukovodstvo Republike Srpske navodeći da je odluka donijeta nelegalno, prenose mediji.

Inače, ministar Lavrov trebalo bi da prisustvuje i prijemu povodom Dana Rusije, koji će 7. juna organizovati Ruska ambasada u Beogradu.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije