Ex -Yu

Lavrov završio posjetu Hrvatskoj

Lavrov završio posjetu Hrvatskoj
Foto: Tanjug/AP | Lavrov završio posjetu Hrvatskoj

ZAGREB - Svečanim otvaranjem nove zgrade Ambasade Rusije u Zagrebu, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov završio je službenu posjetu Hrvatskoj.

Osim Lavrova, otvaranju su prisustvovali ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te bivši predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Prije toga, ruski šef diplomatije sastao se sa Radmanom, premijerom i predsjednikom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem.

Hrvatski mediji prenose da su sastanci potvrdili dobre odnose i privrednu saradnju Hrvatske i Rusije, a razmijenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Evropi, odnosima EU i Rusije, te načinima njihovog poboljšanja.

Radman i Lavrov potpisali su danas plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za iduće dvije godine, a Lavrov je s hrvatskim ministrom kulture Ninom Obuljen Koržinek potpisao program kulturne saradnje do 2022. godine.

Hrvatski ministar spoljnih poslova je rekao je da ima mogućnosti za produbljivanje saradnje u turizmu, kao i o situaciji jugoistočnoj Evropi, posebno u BiH.

Lavrov je zahvalio za gostoprimstvo i naglasio da se saradnja razvija uključujući i politički dijalog, međuparlamentarne veze, te humanitarnu i kulturnu saradnju.

Ruski šef diplomatije je izrazio nadu da će uskoro ponovo početi s radom međuvladina komisija za trgovinsku, privrednu, naučnu i tehničku saradnju Rusije i Hrvatske.

On je naveo da je razgovarano i o mogućnostima otvaranja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu poput onih kakvi postoje u glavnim gradovima drugih zemalja.

"Razgovarali smo i o BiH i o tome imamo jedinstveni stav da treba poštovati Dejtonski sporazum, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH. Razgovarali smo i o kosovskom problemu. Istakao sam neophodnost da Priština ispuni svoje obaveze, prije svega je neophodno stvaranje zajednice srpskih opština na Kosovu", rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, EU nije baš spremna za dobre odnose s Rusijom, ali Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom.

Lavrov je proteklih dana boravio u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije