Ex -Yu

Lazanski: SAD za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Lazanski: SAD za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Foto: N.N. | Lazanski: SAD za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD - Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da današnji susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea u Njujorku ukazuje da SAD insistiraju na nastavku dijaloga Beograda i Prištine, te da to pokazuje da ima prostora za neku vrstu rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za Srbiju.

"Time što SAD insistiraju na takvim susretima samo pokazuje da za njih, bez obzira što deklarativno ambasadori SAD u Beogradu i u Prištini kažu da je proces nezavisnosti Kosova završena stvar, ovo ipak nije završeno", rekao je on. 

Lazanski, koji je novi ambasador Srbije u Moskvi, istakao je "da je status Kosova, bez obzira na jednostrana priznanja, regulisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", te napomenuo i da se to može promijeniti ali samo uz saglasnost članica Savjeta bezbjednosti Velike Britanije, Francuske, Kine, SAD i Rusije. 

"Bez te saglasnosti nema promene Rezolucije 1244, a onda formalno-pravno ni promene statusa", naveo je Lazanski za RTS. 

On je ukazao i da je dobro biti u NJujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN i razgovarati sa svim faktorima koji kreiraju svjetsku politiku. 

"Dobro ih je upoznati i upozoriti oko svega što se zbiva na Kosmetu, tako da je to još jedna prilika da mnoge zemlje koje su požurile da priznaju Kosovo da malo i razmisle i eventualno reteriraju", tvrdi Lazanski. 

Na pitanje da li se sjedište dijaloga Beograda i Prištine pomjera od EU prema velikim igračima, Lazanski je naglasio da je EU pokazala svoju nemoć. 

"Imali su dovoljno vremena da se dokažu, nisu mogli čak da nateraju Prištinu ni oko tih taksi /na robu iz centralne Srbije i BiH/. Bilo koja krizna situacija koja se dogodila na prostorima Kosmeta EU nije uradila ništa", rekao je Lazanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije