Ex -Yu

Linta: Akcija "Bljesak" završni čin etničkog čišćenja Srba

Linta: Akcija "Bljesak" završni čin etničkog čišćenja Srba
Foto: ssr.org.rs | Linta: Akcija "Bljesak" završni čin etničkog čišćenja Srba

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, uoči obilježavanja 26 godina od akcije "Bljesak", ocijenio je da je ta akcija predstavljala završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije.

Hrvatske vojne, paravojne i policijske snage sprovele su operaciju "Bljesak" 1. i 2. maja 1995. godine na teritoriji Zapadne Slavonije koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine, koja je u vrijeme napada, bila pod zaštitom snaga UN, saopšteno je iz Saveza.

Za samo 36 sati protjerano je oko 18.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo, među kojima 57 žena i devetoro djece.

Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima podsjeća da je od 283 ubijene ili nestale osobe 114 civila i poručuje da se ne smije zaboraviti činjenica da je većina Srba iz Zapadne Slavonije protjerana do kraja 1991. godine u zločinačkim akcijama Otkos, Orkan i Papuk.

Ističe i činjenicu da niko od hrvatskih generala koji su izveli akciju "Bljesak" nije odgovarao pred Haškim tribunalom, niti pred domaćim pravosuđem.

Linta smatra da brojne činjenice pokazuju da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da mu je cilj da procesuira što veći broj pripadnika vojske i policije nekadašnje Republike Srpske Krajine na osnovu lažnih iskaza svedoka saradnika i to kako bi se opravdala laž o velikosrpskoj agresiji.

Linta je ponovo pozvao Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da pokrene istrage i podigne optužnice protiv naredbodavaca i počinioca brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u akciji "Bljesak", ali i u ostalim akcijama hrvatske vojske i policije na području Zapadne Slavonije tokom 1991. godine.

Kako navodi, neprihvatljivo je da je Tužilaštvo za ratne zločine u prethodnih 18 godina svog postojanja podiglo samo jednu optužnicu i to protiv samo jednog pripadnika hrvatskih formacija za ratne zločine protiv Srba tokom građanskog rata u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije