Ex -Yu

Linta: Krstičević odgovoran za zločine nad Srbima u BiH

Linta: Krstičević odgovoran za zločine nad Srbima u BiH
Foto: N.N. | Linta: Krstičević odgovoran za zločine nad Srbima u BiH

BEOGRAD - Predhsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je danas odluku Vlade Srbije da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević nije dobrodošao u Srbiju, kako navodi, ne samo zbog recipročnih mjera prema Hrvatskoj već prije svega zbog svoje uloge tokom rata u BiH.

Linta u izjavi za javnost kaže da "Krstičević snosi odgovornost za brojne zločine nad srpskim stanovništvom u dolini Neretve koji su počinjeni tokom hrvatske vojne operacije Čagalj juna 1992. godine".

On podsjeća da je za vrijeme operacije Čagalj Krstičević bio "opunomoćenik povjerništva južnog bojišta na čelu sa komandantom generalom Jankom Bobetkom". Cilj hercegovačkih Hrvata je bio, kako kaže Linta, etnički da očisti srpsko stanivništvo iz tih krajeva i uništi sve tragove viševekonog postojanja Srba na tom području.

Linta navodi da su u junu 1992. godine počinjeni teški zločini nad srpskim civilima od strane hrvatskih snaga u selima Tasovčići, Prebilovci, Hodbine, Gabela, Grabovina, Kozice, Klepci, Potkosa, Rečice, Domanovići, Opličići, kao i u samoj Čapljini.

Kako ističe, Srbi su teško stradali u Žitomisliću, a posebna sramota bilo je miniranje Saborne crkve u Mostaru, kao i skrnavljenje groba srpskog pjesnika Alekse Šantića čiji je spomenik kao simbol srpskog bitisanja završio u Neretvi.

Linta navodi da su hrvatske snage uništile i Hram Sabora prebilovačkih mučenika i u najvećoj mjeri mošti stradalih Srba u Drugom svjetskom ratu od strane ustaša.

Linta tvrdi da Krstičević snosi odgovornost i za brojne zločine koji su počinjeni nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima i u hrvatskim vojnim operacijama Južni potez i Maestral 1995. godine na području zapadnokrajiških opština.

Krstičević je bio komadant Četvrte gardijske brigade hrvatske vojske koja je, kako navodi Linta, odgovorna za stradanje najmanje 40 srpskih izbjeglica na području opštine Jajce, kao i za ubijstvo više od 300 ljudi na području Mrkonjić Grada. Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv Krstičevića i drugih oficira Hrvatske vojske koji su odgovorni za brutalna ubijstva Srba u navedenih hrvatskim vojnim operacijama, naopominje Linta u izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije