Ex -Yu

Linta: Netačna izjava Pusićeve

Linta: Netačna izjava Pusićeve
Linta: Netačna izjava Pusićeve

BEOGRAD - Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je danas da je netačna izjava prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Vesne Pusić da je Hrvatska u prethodnom periodu pomagala Srbiju na putu u EU.

Linta je ukazao da činjenice pokazuju da je svega dva mjeseca od zvaničnog prijema Hrvatske u EU, tačnije 2. septembra prošle godine započela antićirilična kampanja, čiji je cilj bio da se pošalje jasna poruka preostalim Srbima da se ili isele ili asimiluju. 

"Hrvatska ne treba da pomaže Srbiji, za šta se deklarativno zalaže Vesna Pusić, već treba da konačno počne rješavati brojne probleme stotina hiljada prognanih Srba i oko 50.000 srpskih povratnika", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da Pusićeva nema moralno pravo da govori da kriterijumi za Srbiju treba da budu visoki jer ih ni sama Hrvatska nije ispunila u velikoj mjeri, barem što se tiče poglavlja 23 "Pravosuđe i ljudska prava".

Predsjednik Koalicije ne slaže se ni sa izjavom Pusićeve da srpske vlasti nisu dovoljno reagovale na nastupe lidera radikala Vojislava Šešelja. 

On je ukazao da "politika saradnje i ekonomskog razvoja koju vodi srpska Vlada nema nikakve veze sa anahronom politikom Vojislava Šešelja, što je nedvosmisleno jasno svakom ko iole poštuje Srbiju". 

"Nažalost, Hrvatska je usvajanjem deklaracije o Šešelju u Saboru poslala jasnu poruku da će uslovljavati Srbiju na putu u EU da bi pojedina otvorena pitanja riješila kako njoj odgovara", istakao je Linta. 

Linta je pozvao Vesnu Pusić da prestane da se bavi Srbijom i da se konačno ogradi od neprimjerenih izjava pjevača Marka Perkovića Tomsona na skupu u mjestu Čavoglave, kod Knina, gdje se svakog 5. avgusta širi govor mržnje prema svemu što je srpsko. 

On je Pusićevu pozvao i da najštrije osudi sramotnu odluku Opštinskog vijeća Gline od 21. oktobra, kojom je zabranjeno služenje parastosa i odavanje pošte na mjestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 1.500 Srba i predloži hrvatskoj Vladi da raspusti Opštinsko vijeće Gline. /kraj/jn/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije