Ex -Yu

Linta: "Oluja" je najbliža definiciji genocida od svih ratnih događaja

Linta: "Oluja" je najbliža definiciji genocida od svih ratnih događaja
Foto: Screenshot | Linta: "Oluja" je najbliža definiciji genocida od svih ratnih događaja

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ističe da je hrvatska vojna akcija "Oluja", u kojoj je protjerano oko 250.000 Srba, a ubijeno i nestalo više od 2.000, najbliža definiciji genocida od svih događaja tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Povodom izjave hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da se od Srbija očekuje da prizna navodni genocid u Srebrenici, Linta navodi da Hrvatska 30 godina od osamostaljenja negira zločin genocida koji je Nezavisna Država Hrvatska tokom Drugog svjetskog rata počinila nad srpskim narodom.

"U pitanju je jedan od brojnih dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i genocidnom prošlošću i da živi duboko zarobljena u prošlosti", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On ističe da Grlić Radman manipuliše pitanjem nestalih lica kao najvažnijim civilizacijskim pitanjem, te da prećutkuje da su većina nestalih lica srpske nacionalnosti, kao i da postoje desetine poznatih grobnih mjesta u Hrvatskoj gdje se nalaze posmrtni ostali Srba koje vlast u Zagrebu odbija da ekshumira.

"Jedno od poznatih grobnih mjesta nalazi se na groblju u Kninu gdje je juna 1992. godine u zajedničku grobnicu sahranjeno 12 Srba koji su stradali tokom hrvatske agresije na Miljevački plato, pored Drniša. U Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu nalazi se više od 900 posmrtnih ostataka od koji su većina Srbi", naveo je Linta i dodao da hrvatska vlast godinama opstruiše proces njihove identifikacije.

On je ukazao da Grlić Radman prećutkuje činjenicu da etnički motivisano hrvatsko pravosuđe nije učinilo gotovo ništa na procesuiranju brojnih zločina koje su pripadnici hrvatskih vojnih i paravojnih formacija počinili nad Srbima.

"Pristrasno hrvatsko pravosuđe je vodilo i vodi veliki broj montiranih sudskih postupaka protiv Srba najčešće na osnovu lažnih iskaza svjedoka saradnika s ciljem da se opravda potpuna laž o Srbima kao zločincima i agresorima i Hrvatima kao žrtvama i oslobodiocima", navodi Linta.

On dodaje da srpsko pravosuđe "nije učinilo ništa na procesuiranju zločina nad Srbima u Hrvatskoj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije