Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Linta: Plenković pokazao da se ništa neće promijeniti

Linta: Plenković pokazao da se ništa neće promijeniti
Foto: Arhiva | Linta: Plenković pokazao da se ništa neće promijeniti
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je "govor hrvatskog premijera Andreja Plenkovća danas u Kninu jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom zločinačkom i ustaškom prošlošću i da se ništa neće promijeniti u odnosu prema preostalim Srbima u Hrvatskoj, a kamoli prema protjeranim Srbima".

Linta je naveo u saopštenju da je "Plenković ponovio niz bezočnih laži o akciji 'Oluja', poput toga da je to bila pravno legitimna, vojno neizbježna i politički neophodna akcija u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića".

"Hrvatska će sramno, skandalozno i nerazumno učešće Borisa Miloševića na proslavi u Kninu da koristi kao argument u svijetu da je politički predstavnik Srba priznao da je protjerivanje njegovog naroda bilo opravdano i legitimno", ocijenio je Linta.

Linta ističe da je potrebno da "Srbija pokrene aktivnu borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o dešavanjima devedesetih godina 20. vijeka na prostoru bivše Jugoslavije".

On ukazuje da "brojne činjenice pokazuju da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj proustaški režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez Srba na ustaškim načelima".

"Tuđmanov režim je izvršio agresiju na srpski narod u Hrvatskoj koji je bio prinuđen da vodi odbrambeni rat. Tzv. domovinski rat nije nikakav odbrambeni i oslobodilački već osvajački i zločinački rat s ciljem ubijanja i protjerivanja Srba sa svojih vjekovnih područja i otimanja, pljačkanja i uništavanja srpske imovine", istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, "zločinačka akcija 'Oluja' nije ni legalna ni legitimna, jer je Hrvatska napala zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda ognjem i mačem".

Linta podsjeća i da je "Hrvatska od završetka rata donijela niz zakonskih i podzakonskih propisa samo da bi sprečila masovan povratak protjeranih Srba u svoje krajeve u čemu je u uspjela u najvećoj mjeri".

"Učešće malog broja Srba u hrvatskim vojnim i paravojnim formacijama je bruka i sramota za njihove časne pretke i za čitav srpski narod", ocijenio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije