Ex -Yu

Linta: Proustaške snage šalju poruku Srbima - bićete protjerani ili ubijeni

Linta: Proustaške snage šalju poruku Srbima -  bićete protjerani ili ubijeni
Foto: N.N. | Linta: Proustaške snage šalju poruku Srbima - bićete protjerani ili ubijeni

BEOGRAD - Novi srbomrzački grafit ispisan na autobuskoj stanici u srpskom selu Polača, kod Knina, potvđuje da proustaške snage namjeravaju da se brutalno obračunaju sa preostalim Srbima u Hrvatskoj, smatra predsjednik Odbora Skupštini Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

"Morbidni grafiti `Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina` i `Oluja 1995` šalju jasnu poruku preostalim Srbima da će biti protjerani kao 1995. ili ubijeni", navodi Linta u pisanoj izjavi. 

On ističe da proustaške snage u Hrvatskoj predvode Katolička crkva, hrvatski veterani i stranke desnice, uključujući HDZ, dok hrvatski državni vrh direktno ili indirektno podržava njihovu zločinačku namjeru. 

Linta napominje da je predsjednik gradskog savjeta mladih Bjelovara i aktivni član HDZ-a Mateo Horvat (24) nedvosmisleno pokazao da su za njega ustaški koljači koji su počinili genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima u suštini borci za slobodu hrvatskog naroda. 

"Horvat je javno objavio svoju fotografiju na kojoj ima majicu sa natpisom `Za dom spremni` i ustaškim grbom koji počinje sa prvim bijelim poljem. On je iskreno rekao da mnogi hrvatski veterani, posebno pripadnici HOS-a, koriste koljački pozdrav `Za dom spremni!`. Mateo Horvat dobro zna da je Tuđmanova Hrvatska u suštini nasljednica genocidne NDH zašto ima mnoštvo dokaza", navodi Linta. 

Kako podsjeća Linta, u Hrvatskoj je nizom odluka i preporuka u suštini legalizovan ustaški pozdrav "Za dom spremni!". 

Linta ističe da su prekršajni sudovi u Požegi i Slunju donijeli presude kojima se poklič "Za dom spremni!" smatra izrazom volje vlasti, a Ministarstvo državne uprave dalo saglasnost da navedeni pozdrav može da zvanično ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio hrvatske vojske. 

On navodi da je Savjet Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću donio preporuku, prema kojoj se pozdrav "Za dom spremni!" može koristiti u posebnim prilikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije