Ex -Yu

Linta: Srbija da pomaže Srbe u FBiH, jer im prijeti nestanak

Linta: Srbija da pomaže Srbe u FBiH, jer im prijeti nestanak
Foto: ssr.org.rs | Linta: Srbija da pomaže Srbe u FBiH, jer im prijeti nestanak
Srna

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija ima obavezu da u kontinuitetu i u daleko većoj mjeri pomaže Srbe u Federaciji BiH (FBiH), jer im prijeti nestanak, posebno u opštinama gdje su manjina.

"Zbog toga je važno da Srbija dijalogom sa vlastima u Sarajevu insistira na zapošljavanju Srba u državnom i javnom sektoru i da insistira da srpska djeca mogu da uče srpski jezik, ćirilicu i nacionalnu grupu predmeta u FBiH", rekao je Linta.

Linta u saopštenju ukazuje da su Srbi u FBiH zapostavljeni u svim oblastima društva, što potvrđuju mnoge činjenice, te napominje da u srpskim selima nema struje, vode, puteva, prodavnica, mobilne mreže, ambulanti, kao i da mnoge kuće nisu obnovljene.

Srbi, navodi Linta, idu ljekaru u mjesta koja su udaljena više desetina kilometara, a srpska djeca idu u škole udaljene 10, 15 i više kilometara.

Linta je naveo i da u školama u opštini Glamoč i drugim mjestima u FBiH srpska djeca ne uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a da je ekonomska situacija katastrofalna.

On je rekao da je život u tim selima za malobrojne srpske povratnike veoma težak i da im treba konkretna i redovna pomoć Srbije u oblasti poljoprivrede, stočarstva i zanatstva, kao i u obnovi infrastrukture, da bi opstali na svojim ognjištima, jer kantonalne i lokalne vlasti ne obraćaju nikakvu pažnju i ignorišu brojne probleme srpskog naroda.

Linta ističe da su Srbi potpuno marginalizovani što se tiče zapošljavanja u javnoj upravi.

On je naveo da, prema podacima ombudsmana BiH, od 3.800 zaposlenih samo 97 Srba radi u nekom od organa vlasti.

Prema njegovim riječima, od ukupno 2.350 zaposlenih u kantonima samo je 71 Srbin, a u šest kantona sa bošnjačkom većinom u čak 24 ministarstva od postojećih 46 nema zaposlenog nijednog Srbina.

"To jasno pokazuje da vlast u FBiH krši Ustav i princip multietničnosti i sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja srpskog naroda", istakao je Linta.

Sa druge strane, naglasio je Linta, položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj je daleko bolji nego položaj Srba u FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije