Ex -Yu

Linta pozvao EU da pošalje poruku Hrvatskoj da uhapsi izgrednike

Linta pozvao EU da pošalje poruku Hrvatskoj da uhapsi izgrednike
Foto: Arhiva | Linta: Ustaštvo i NDH stvarni temelji hrvatske države

BEOGRAD - Brojne činjenice pokazuju da su ustaštvo i NDH stvarni temelji hrvatske države, ocijenio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je naveo da je šetnja grupe ustaša ulicama Borova sela kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs i uzvikivanje "Ubij Srbina" jedan od brojnih primjera da Hrvatska živi u nacističkoj prošlosti, što posebno potvrđuje činjenica da je ovu grupu obezbjeđivala policija.

"Na taj način Vlada Andreja Plenkovića je po ko zna koji put poslala šovinističku poruku da prećutno odobrava zastrašivanje preostalih Srba u Hrvatskoj s ciljem da se isele sa svog viševjekovnog područja", naveo je Linta.

On je pozvao EU da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da policija u najkraćem roku uhapsi sve pripadnike koji su učestvovali u šetnji ulicama Borova sela, koji godinama terorišu Srbe u Vukovaru i da budu najoštrije kažnjeni u skladu sa Krivičnim zakonom.

On je ukazao da je riječ o grupi ustaša koja više godina sprovodi teror nad Srbima u Vukovaru gdje žive u svakodnevnom strahu zbog fizičkog i verbalnog nasilja nad njima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"U prethodnom periodu bilo je više desetina brutalnih fizičkih napada na Srbe u Vukovaru čiji je pokrovitelj gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi saradnici", rekao je Linta.

Linta je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da u što kraćem roku sačini izvještaj o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj u kojem će, između ostalog, biti popisani brojni fizički napadi na Srbe i njihovu imovinu, brojni primjeri širenja mržnje i netrpeljivosti ispisivanjem hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka i rehabilitacije ustaštva i NDH.

On je naglasio da brojne činjenice pokazuju da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa nacističkom prošlošću i da su ustaštvo i NDH stvarni temelji hrvatske države.

"Glavne društvene grupe koje Hrvatsku drže zarobljenu u ustaškoj prošlosti jesu Katolička crkva, veteranska populacija, političke stranke desnice i značajan dio intelektualne elite", naglasio je Linta.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nije država okrenuta budućnosti jer nije sposobna da poštuje ljudska i manjinska prava, vlastiti Ustav i zakone, načelo vladavine prava i antifašizam.

Veća grupa muškaraca prošla je jutros, na pravoslavni Vaskrs, kroz Borovo selo uz povike "Ubij Srbina". NJih je pratila policijska patrola, a ulicom se orilo "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije