Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Linta traži od EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog kršenja prava Srba i ustaštva

Linta traži od EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog kršenja prava Srba i ustaštva
Foto: Ilustracija | Linta traži od EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog kršenja prava Srba i ustaštva
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta zatražio je danas od EU da uvede sankcije Hrvatskoj zbog, kako navodi, sistematskog kršenja prava Srba i rehabilitacije genocidne NDH i ustaštva.

"O tome govore brojne činjenice. Hrvatska vlast organizuje dvije velike proustaške manifestacije - proslavu Oluje u kojoj se slavi proterivanje preko 250.000 Srba i komemoraciju ubijenim ustašama u Blajburgu", kaže Linta u izjavi za javnost.

EU, smatra Linta, pored uvođenja sankcija Hrvatskoj, treba da zahtijeva da Zagreb počne proces suočavanja sa genocidnom, zločinačkom i ustaškom prošlošću što znači i da hrvatska vlast donese odluku o prestanku proslave Oluje kao i ukine pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad sramnom komemoracijom ubijenim ustašama u Blajburgu.

Linta navodi da bi EU morala da traži od Zagreba da ukine proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom se Srbija i Srbi nazivaju agresorima, da donese odluku o uklanjanju i uništavanju spomenika i drugih obilježja ustašama, teroristima i ratnim zločincima.

Takođe, smatra da je bitno donošenje odluke o uklanjanju desetina hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje.

Linta kaže da je bitno i da se zahtijeva da se prekine finansiranje koncerata Tompsona, a predsavnicima centralne i lokalne vlasti zabrani priusustvo na tim koncertima.

Prema njegovim riječima, EU bi morala da zabrani sve druge proustaške skupove čiji je cilj veličanje ustaštva, NDH i revizija istorije da zabrani proustaške portale i emisije na televizijama.

EU bi, kako smatra Linta, morala da traži od Hrvatske da dopuni Krivični zakon s ciljem da se upotreba ustaških simbola, poruka, pozdrava, pjevanje ustaških pjesama i ispisivanje ustaških i nacističkih grafita najstrože zabranjuje i kažnjava višegodišnjim zatvorom i velikim novčanim kaznama.

Linta podseća da je hrvatska vlast legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" ka i ustaški grb na šahovnici sa prvim bijelim poljem.

On upozorava da "Hrvatski zvaničnici u javnosti gotovo svakodnevno ponavljaju ustašku teoriju o velikosrpskoj agresiji odnosno da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku".

Hrvatske institucije, kako upozorava, ne procesuiraju organizatore i počinioce zločina iz mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije