Ex -Yu

Litija stigla do crkve na Jabuci

Litija stigla do crkve na Jabuci
Foto: Agencije | Litija stigla do crkve na Jabuci

PRIJEPOLJE - Auto-moto litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti stigla je do Crkve Svetog Ilije na Jabuci kod Prijepolja, a kolonu podrške iz Crne Gore zaustavila je crnogorska policija.

U Crkvi Svetog Ilije okupljenima se obratio episkop mileševski Atanasije, po čijem je blagoslovu litija i održana, koji je podsjetio da Eparhija mileševska spaja sve što je sveto na prostoru Srbije i Crne Gore.

"U Crnoj Gori se naša braća bore za očuvanje svetinja, za povezivanje kontinuiteta svega dobrog i svetog što je u našem temelju istorije", istakao je vladika prilikom obraćanja okupljenima na Jabuci.

On je naveo da su srpske svetinje nastale na ljubavi i da ih brane zato što u sebi sadrže sve ono što je najbolje od Boga i čovjeka, prenosi "Sputnjik".

"Ova borba je pokazala da vam je stalo do svetinja. Hteli ste da pokažete da stremite ka ostvarivanju čestitoga. Auto-litija je ikona, garancija našeg trajanja. Ako Bog vidi našu dobru nameru, sve će biti nadopunjeno", rekao je vladika Atanasije.

Litija je jutros krenula iz Beograda auto-putem "Miloš Veliki" do Čačka, zatim preko Požege, Užica, Zlatibora, Nove Varoši i Prijepolja do Jabuke, u blizini granice sa Crnom Gorom.

Željko Čurović, organizator litije i predsjednik Saveza Srba iz Crne Gore, rekao je da su crnogorske policijske snage zaustavile kolonu podrške koja je htjela da dođe iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije