Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ljajić: U toku procedura za dolazak ljekara iz BiH

Ljajić: U toku procedura za dolazak ljekara iz BiH
Foto: Tanjug | Ljajić: U toku procedura za dolazak ljekara iz BiH
Srna

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u toku procedura u vezi sa dolaskom medicinskog osoblja iz BiH kao pomoć u Novi Pazar, gdje je proglašena vanredna situacija zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

"Procedura je u toku i očekujemo imena lekara (iz BiH). Neophodno je da se sprovede procedura, da predamo zahteve Lekarskoj komori Srbije i da oni dobiju privremene licence. Očekujem da će ta procedura biti u kratkom vremenu završena", rekao je Ljajić za RTS.

Ljajić je istakao da u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova, opreme i medicinskog materijala, da u kovid bolnici trenutno ima 42 ljekara i medicinskog osoblja.

On je naveo da su u Novom Pazaru hospitalizovane 104 osobe, a da je prije nekoliko dana bilo 123 pacijenta na različitim odjeljenjima.

"Čitava ova situacija nije nastala zbog toga što neko nije imao masku, rukavice, vizir ili toplomer, nego zato što se ogroman broj ljudi u kratkom periodu u zakašnjeloj fazi upale pluća javio u bolnicu, a tamo je već ušla infekcija i lekarski kadar je bio već desetkovan", rekao je Ljajić.

On je ocijenio da se stvorila "mikrosituacija koja se već dogodila u Italiji, na svu sreću sa daleko manjim posledicama".

Ljajić je opovrgao informacije o smrti tri člana porodice u Tutinu u roku od 24 časa od posljedica infekcije virusom korona.

On je pročitao poruku člana porodice Suljović, koji je potvrdio da su mu otac, majka i sestra preminuli u roku od 24 časa, ali da je od posljedica zaraze virusom korona preminula jedino sestra, koja je živjela u drugom mjestu, a umrla je u bolnici.

"Taj čovjek istakao je da njegov otac koji je imao 89 godina nije preminuo od virusa korona, a da je majka, stara 76 godina, preminula od infarkta prilikom jutarnje molitve", rekao je Ljajić.

Komentarišući vijest da su u Sjenici od posljedica virusa korona preminule dvije osobe, koje nisu primili na liječenje u užičku bolnicu nakon čega su se sanitetom vratili u Sjenicu, Ljajić je rekao da, nažalost, ima potvrdu da se to zaista dogodilo.

Odgovarajući na pitanje kada u Novi Pazar stiže medicinsko osoblje iz Turske, Ljajić je rekao da informaciju o mogućem dolasku turskog medicinskog osoblja sada "prvi put čuje".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije