Ex -Yu

Ljekari iz država nečlanica EU mogu raditi u Sloveniji

Ljekari iz država nečlanica EU mogu raditi u Sloveniji
Foto: Ilustracija | Ljekari iz država nečlanica EU mogu raditi u Sloveniji
Fena

LJUBLJANA - Slovenske bolnice od četvrtka smiju zapošljavati ljekare specijaliste iz trećih država, nečlanica EU-a, ali najviše do godine dana i uz odobrenje ministra zdravlja, a tako angažovanim ljekarima stručnu garanciju za rad trebaće dati i tri domaća ljekara iste specijalnosti.

To su omogućile izmjene zakona o ljekarskojslužbi koje su u četvrtak stupile na snagu, a vlada ih je predložila kako bi doskočila kritičnom pomanjkanju ljekara nekih specijalnosti u vodećim bolnicama.

Direktan povod za donošenje hitnih izmjena koje su donesene bile su nedavne ostavke i odlasci u instranstvo na odjelu dječje kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, zbog čega su morali biti privremeno  angažirani kardiolozi iz Hrvatske, Češke i SAD-a. Osjetljive operacije na srcu kod djece i dojenčadi  sa srčanim manama niz je godina obavljao specijalista iz Izraela, a pacijenti su nekada bili slani i u inostranstvo, prenosi Hina. 

Vlada je objavila da će ministar zdravlja na osnovu  zakonskih izmjena ljekarima deficitarnih specijalnosti na zahtjev bolnica moći dati odobrenje za rad na godinu dana i u slučaju da ne govore slovenski jezik, što je inače uslov za dobivanje dozvole za rad, ukoliko se pokaže da domaći stručnjaci ne mogu osigurati neprekinuti rad odjela na kojima nedostaje ljekara specijalista, te u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenačkim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobijanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenskim jezikom, a za one iz trećih država u pravilu je još stroža, ali zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen je izuzetak, pa su uslovi ublaženi.

Slovenski mediji navode međutim da olakšavanjem mogućnosti zapošljavanja stranaca u ljekarskoj djelatnosti nisu zadovoljni domaći ljekari, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plata za liječnike i doktore stomatologije bude izuzet iz tarifne ljestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plate i uslovi rada s kojima su nezadovoljni mogli popraviti.

Njihov sindikat Fides tvrdi da nisu protiv stranih kolega, ali da oni koje angažuju bolnice u nedostatku domaćih dobijaju honorare koji su daleko veći od njihovih plata.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije