Ex -Yu

Lokalizovani požari na Zlatiboru i Tari

Lokalizovani požari na Zlatiboru i Tari
Foto: Ilustracija/Arhiva | Lokalizovani požari na Zlatiboru i Tari

UŽICE - Šumski požar koji je u četvrtak zahvatio brdo Gradinu iznad Zlatibora i Zoavine na Tari tokom noći su potpuno stavljeni pod kontrolu, a i dalje je neizvijesno samo na Muretenici, javlja RINA.

Vatra je na Gradini zahvatila površinu od više od 40 hektara četinarske šume i niskog rastinja.

Kako je rekao načelnik Sektora za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić, vatrogasci su uspjeli da uđu u središnje dijelove i tu takođe lokalizuju vatru.

"Jutro na Gradini je mirno, a ekipe trenutno dežuraju kako ne bi došlo do bilo kakve nepredviđene situacije. Ono što je najvažnije jeste da u požarima niko nije povređen, a ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene ni kuće, ni meštani sela koja se nalaze u blizini", naglasio je Cicvarić.

Pod kontorlu je stavljen i požar na teritoriji opštine Nova Varoš.

U selu Vraneši potpuno je ugašen, dok na Muretnici i dalje na pojedinim mjestima tinja vatra.

Predsjednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević kaže da je stanje i dalje neizvijesno samo na Muretenici.

"Većina požara je u potpunosti lokalizovana, osim onog na brdu Brijač. Vatrogasne ekipe su na terenu i očekujemo da će tokom dana i taj deo biti stavljen pod kontrolu", rekao je Vasiljević.

Dodao je da mještani svih sela danas imaju struju, nakon što je snabdijevanje električnom energijom juče bilo prekinuto.

Požar je stavljen pod kontrolu i na Zoavinama gdje je uništeno oko 20 hektara šume, a vatra progutala čak jedan zidani objekat, koji je bio napušten.

"U gašenju je učestvovalo oko 70 ljudi, vatrogasci, radnici Nacionalnog parka i oko dvadesetak meštana. Nakon nekoliko sati vatra je stavljena pod kontrolu. Došlo je i do kvara na elektromreži koji je juče tokom dana saniran, pa su meštani dobili struju", izjavio je Miloš Lazić iz Zaovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije