Ex -Yu

"Lošija politička klima u regionu"

"Lošija politička klima u regionu"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "Lošija politička klima u regionu"

ZAGREB - Politička klima u regionu je sve lošija, političko pomirenje nije ni započeto, a povjerenje je na veoma niskom nivou, ocijenjeno je danas na plenumu "Quo vadis Balkan?".

Plenum se drugi dan održava u Zagrebu u organizaciji dva centra iz Hrvatske i Crne Gore, kao i Regionalne akademije za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Zagrebački plenum, kako se navodi u saopštenju, ima za cilj osnaživanje progresivnih snaga u regionu, kroz razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam, krizu demokratije i prepreke demokratizaciji zemalja regiona.

Na skupu je poručeno da je u regionu istorija postala opasno oružje i način da se "manipulacijama i izvrtanjem činjenica političke elite održe na vlasti".

Kako je istaknuto, osnovni razlog zbog kog političke elite ne žele da rade na pomirenju i izgradnji pomirenja, jeste taj što "žive od prošlosti, izazivanja sukoba i zbog toga im sadašnje stanje savršeno odgovara".

Učesnici su poručili da je neophodno prepoznati i podržati one koji su spremni na različitu vrstu politike, izgradnju boljih odnosa u regionu, suočavanje sa prošlošću i pomirenje.

Zagrebački plenum okupiće 50 domaćih, regionalnih i međunarodnih stručnjaka, zvaničnika, poslanika u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, diplomate, istoričare...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije