Ex -Yu

Lukašenko: Očuvati EU kao oslonac za manje zemlje

Lukašenko: Očuvati EU kao oslonac za manje zemlje
Foto: Tanjug/AP | Lukašenko: Očuvati EU kao oslonac za manje zemlje

BEOGRAD - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ocijenio je danas da je u aktulenim globalnim dešavanjima izuzetno važno očuvati EU na koju se male i srednje zemlje mogu osloniti.

Lukašenko je u Skupštini Srbije rekao da se uočava rast napetosti u odnosima između zemalja, kao i da se smanjuje globalna bezbjednost, a povećavaju regionalni konflikti.

On je ocijenio da je u takvim okolnostima važno da svi sporovi budu rješavani mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava, prenose beogradski mediji.

Lukašenko je istovremeno ukazao i da više ne postoji međunarodno pravo, već zakon jačeg, dodajući da počinje da razmišlja da li je počela nova interesna raspodjela teritorija i sfera uticaja na planeti.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga i treba da postoji EU.

"Pristalica sam toga da postoji EU - to su razni centri moći, pa i male i srednje zemlje, kao što smo mi, mogu da se oslone na njih", rekao je Lukašenko.

On je podsjetio da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Bjelorusije i da je glavno dostignuće obje zemlje što mogu same da određuju pravce razvoja.

"Bjelorusija je uvek na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta. Naš stav je nepromijenjen više godina i biće takav i ubuduće", poručio je Lukašenko.

Lukašenko je istakao da Srbi, kao i Bjelorusi, znaju šta je rat i kakve su rušilačke posljedice i gubici koji ostaju iz njega, zbog čega je, radi budućnosti, važno sačuvati istorijsko sjećanje.

On je poručio da Srbija nije mala, već velika zemlja, jer u njoj živi mudar, hrabar i veliki narod na svetoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije