Ex -Yu

MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito

MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito
Foto: Screenshot | MUP: Ne protjerujemo migrante iz Hrvatske u BiH, policija postupa zakonito

ZAGREB - MUP Hrvatske odbacio je tvrdnje Border Vioence Monitoringa o protjerivanju i nasilju nad migrantima, a nakon objave video materijala za koji tvrdi da potkrepljuje sumnju da hrvatska policija sistemski izbacuje grupe izbjeglica na spoljnoj granici EU prema Bosni i Hercegovini.

"Kao i u prijašnjim slučajevima kada je postojala mogućnost provjere, Ministarstvo unutrašnjih poslova RH provjerilo je lokacije na kojoj je nastala snimka, kao i postupanja hrvatske policije. Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj linji s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske. Ne radi se o protjerivanju stotina migranata u BiH već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja", izvijestio je MUP.

Sporna snimka stigla u anonimnoj poruci

"Border Violence Monitoring" je objavio da im je snimka stigla u anonimnoj poruci, ali da zbog njezine opsežnosti i saglasnoti detalja s ostalim izvještajima vjeruju da autentična, prenosi Hina.

"Video materijal snimljen je u šumi Lahovo na teritoriji BiH između 29. septembra i 10. oktobra 2018. i pokazuje 54 nezakonita grupna protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske u BiH, najmanje 350 izbjeglica među kojima su mala djeca, maloljetnici i žene", kaže se u saopštenju BVM-a.

Dodaju da izvještaji lokalnih nevladinih organizacija govore da su protjerivanja praćena uništavanjem imovine, nasiljem i krađama policije te da Ljekari bez granica redovno u selima blizu granice migrantima zbrinjavaju povrede od policijskih palica.

U MUP-u, pak, ističu da je institut odvraćanja propisan člankom 13. Zakonika o šengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Hrvatske i BiH.

"Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije evropskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prelaza, pokušavaju ući na njihovi teritoriju", kažu u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije