Ex -Yu

Mađarska povukla tužbu protiv Hrvatske

Mađarska povukla tužbu protiv Hrvatske
Foto: Pixabay | Mađarska povukla tužbu protiv Hrvatske

BUDIMPEŠTA - Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Vašingtonu.

Riječ je o postupku kojim je mađarska kompanija prošle godine zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno-trgovinsko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije tačno dvije godine glatko odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske.

Prema dokumentima s tog suda, MOL je tražio da SAD "potvrde, priznaju i primjene konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 2016. godine pozivajući se na njujoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kom od američkih sudova i da izvršenje podleže američkim zakonima.

MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, oko 14,5 miliona evra, što je ona i uradila. MOL potom djelimično prihvata tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom...

Američki sud je 13. novembra prošle godine obavijestio hrvatsku stranu da je protiv njih podnesena tužba.

Večernji list navodi i kako je zanimljiva koincidencija da su 12. septembra evroparlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbana u Evropskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da je 24. septembra MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije