Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Majka djevojčice koja se otrovala asepsolom: Tužićemo vrtić zbog nemara

Majka djevojčice koja se otrovala asepsolom: Tužićemo vrtić zbog nemara
Foto: Ilustracija | Majka djevojčice koja se otrovala asepsolom: Tužićemo vrtić zbog nemara
N.N.

Najvjerovatnije ćemo zbog velikog nemara tužiti upravu vrtića. U ovom trenutku najvažnije mi je da mi se dijete oporavlja.

Ovo je za Novosti rekla Jelena R. majka dvoipogodišnje djevojčice koja se otrovala hemijskim sredstvom aspesolom u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” u Rači koji joj je vaspitačica greškom dala da popije umjesto vode.

Kako kaže, kćerka joj se do daljnjeg nalazi na intenzivnoj njezi u Pedijatrijskoj klinici.

“Jedva čekam da odem kući, naravno uz potvrdu ljekara da moja kćerka neće imati nikakve posljedice po zdravlje”, rekla je ona za Novosti.

Trovanje se dogodilo kada je vaspitačica žednom djetetu, misleći da je u pitanju voda, greškom dala da pije iz flašice u koju je neko sipao asepsol. Dijete je počelo da povraća, i brzo je prevezeno u Dom zdravlja u Rači. Nisu odmah znali o čemu je riječ i djevojčica je prebačena u Klinički centar u Kragujevcu.

Kako kažu u ovoj ustanovi, dijete je klinički stabilno. Portparol KC Vanja Đorđević rekla je u četvrtak da dijete do daljeg ostaje na intenzivnoj njezi u Pedijatrijskoj klinici.

Porodica djevojčice odgovornost za incident pripisuje upravi predškolske ustanove, jer se po svemu sudeći, sredstva za higijenu i druge opasne materije neadekvatno čuvaju.

“Takav javašluk velika je opasnost za svako dijete u tom vrtiću. Bez obzira na sve, zahvalna sam vaspitačici što me je obavijestila o kojoj hemikaliji je riječ, jer je time omogućeno da se dijete pravilno liječi. Koliko znam, moja kćerka je popila malo tečnosti, koja u slučaju unosa veće količine može da bude i smrtonosna”, kaže majka Jelena, koja je neprekidno uz svoje dijete u kragujevačkoj bolnici.

Direktorka PU “Naša radost” u Rači, Ljubina Jeftić, kaže da je pokrenut disciplinski postupak, te da će odgovorni za incident odgovarati.

Načelnik školske uprave u Kragujevcu, Goran Joksimović potvrđuje da je dobio izvještaj direktorke PU iz Rače, te da je proslijeđen Ministarstvu prosvjete, da je za ovaj slučaj nadležna Republička prosvjetna inspekcija.

(Večernje novosti)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije