Ex -Yu

Makedoniju potresa afera "Reket", kakva je veza Bokija 13, biznismena i tužioca

Makedoniju potresa afera "Reket", kakva je veza Bokija 13, biznismena i tužioca
Foto: Pixabay | Makedoniju potresa afera "Reket", kakva je veza Bokija 13, biznismena i tužioca

SKOPLJE - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da otvaranje istrage u slučaju "Reket", u okviru koje je uhapšen Bojan Jovanovski, poznatiji kao šoumen "Boki 13", demonstrira jasnu i nedvosmislenu borbu protiv kriminala i korupcije u toj zemlji.

Zaev je u intervjuu za agenciju MIA zahtijevao od Tužilaštva u Skoplju da objelodani kakva je umiješanost specijalnog tužioca Katice Janeve, koja je juče iznenada podnijela ostavku, kako bi se zaustavile špekulacije, koji su, kako je naveo, predmet zloupotrebe jer je riječ o visokom državnom funkcioneru.

Makedonski premijer smatra da ovaj slučaj neće uticati na kredibilitet Specijalnog tužilaštva jer, kako kaže, ta institucija ima kapacitet i ljudske resurse da dobro obavlja svoje zadatke.

On je odbacio tvrdnje lidera najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijana Mickoskog, da su u ovaj slučaj umiješani i visoki funkcioneri njegovog vladajućeg Socijaldemokratskog saveza.

Zaev je pozvao Mickoskog da, ako ima dokaze, o tome obavijesti tužilaštvo jer je to, kako je rekao, njegova dužnost.

Inače, slučaj "Reket" je izazvao veliku pažnju makedonske javnosti zbog umiješanosti poznatih medijskih ličnosti poput Bojana Jovanovskog.

Eventualna umiješanost, kako pišu makedonski mediji, šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve dodatno je uzburkalo makedonsku političku scenu s obzirom na to da je VMRO-DPMNE blokirao rješavanje statusa tog tužilaštva zbog neslaganja sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom o tome da Janeva ostane na čelu te institucije.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano 2015. godine sa mandatom od četiri godine, kao nezavisni istražni organ koji je trebalo da procesuira krivične odgovornosti proizašle iz prisluškivanih razgovora funkcionera za vrijeme dok je premijer bio Nikola Gruevski.

Vlast i opozicija u Sjevernoj Makedoniji rade na prijedlogu Zakona o specijalnom tužilaštvu kako bi se omogućio nesmetan rad ove institucije, čiji mandat formalno-pravno se završava u septembru ove godine, ukoliko se prethodno ne postigne zakonsko rješenje o njegovom funkcionisanju kao dijelu pravnog sistema te zemlje.

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštio je da u slučaju "Reket" posjeduje audio i video materijale o razgovorima između osumnjičenih Bojana Jovanovskog i makedonskog biznismena Zorana Milevskog koji su, uz podršku jednog tužioca, ucjenjivali poznatog makedonskog biznismena da im isplati osam miliona evra u zamjenu za oslobađajuću presudu.

Kako navode makedonski mediji, riječ je čuvenom skopskom biznismenu Jordanu Orce Kamčevu, koji je prijavio slučaj Tužilaštvu u Skoplju nakon što su Jovanovski i Milevski tražili od njega osam miliona evra kako bi mu pomogli, uz podršku tužioca, da bude oslobođen optužnice makedonskog Specijalnog tužilaštva u slučaju "Imperija".

Mediji tvrde da je upravo Katica Janeva tužilac koji je umiješan u ovaj slučaj.

Prošle noći makedonska policija je izvršila pretres kuće Katiea Janeve i tom prilikom joj je oduzet mobilni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije