Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga Beograda sa Prištinom

Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga Beograda sa Prištinom
Foto: Tanjug/AP | Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga Beograda sa Prištinom
Tanjug

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će pomoći u ponovnom pokretanju dijaloga i postizanju dugotrajnog sporazuma između Beograda i Prištine, bivših ratnih neprijatelja, koji su mjesecima zaglavljeni u diplomatskom blatu, navodi francuska televizija "France24", pozivajući se na agenciju "Frans pres".

Tokom posjete Srbiji, Makron je rekao da će narednih nedjelja organizovati sastanak sa liderima, kako se kaže, Srbije i Kosova, kao i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da bi se pronašlo globalno i održivo rješenje.

Srbija i njena bivša pokrajina, prema tekstu objavljenom na sajtu ove televizije, još uvijek imaju gorak odnos i nakon dvije decenije od kosovskog rata koji je doveo do odlaska Prištine i njenog kasnijeg proglašenja nezavisnosti od Srbije.

Beograd odbija da prizna Kosovo, te ga još uvijek smatra južnom pokrajinom u okviru Srbije, a narastujuća neslaganja prekinula su sve nade koje svaka od njih ima u procesu pridruživanja EU.

U tekstu se dodaje da je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na srpsku robu u novembru prošle godine, što je nateralo Beograd da kaže da se razgovori neće nastaviti sve dok se takse ne ukinu.

"Događaji u posljednjih nekoliko mjeseci brinu nas, a odluke koje vode u suprotnom smjeru od dogovora treba ukuniti", citiraju se Makronove riječi nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Makron je dodao da je "naša odgovornost da pružimo neophodnu podršku za postizanje dogovora".

U tekstu se stavlja naglasak na činjenicu da sjever Kosova, koji ima značajan broj etničkog srpskog stanovništva, i dalje odanog Beogradu, prošlih nekoliko dana je protestvovao protiv taksi koje su prekinule protok srpske robe u region (sjevernog Kosova).

"Kosovo kaže da neće ukinuti takse dok Beograd ne prizna njihovu nezavisnost, dok Srbija odbija da nastavi dijalog dok se takse ne odbace", navodi se.

Makron, prvi francuski predsjednik koji je posjetio Srbiju nakon 18 godina je iznenadio hiljade ljudi u Beogradu govoreći na srpskom jeziku.

Ispred spomenika posvećenog francuskog-srpskom prijateljstvu u srednjovekovnoj gradskoj tvrđavi Kalemegdan, Makron je pozvao Srbe da "budu hrabri i traže kompromis" (sa Prištinom).

Najčitanije