Ex -Yu

Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu

Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu
Foto: Tanjug/AP | Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu

BEOGRAD - Predsjednik Francuske Emanuel Makron nastavio je danas posjetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

S njim je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dvojica predsjednika su se na početku upoznali sa mladima, a prije razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Novinarka TV Prve uspjela na kratko da porazgovara s njima. Na pitanje kako je zadovoljan posjetom Makrona, Vučić je rekao da bi možda Makronu trebalo postaviti to pitanje.

"Zadivljeni smo njegovom energijom i entuzijazmom. Osvojio je srce Srba. To njemu možda ne znači mnogo, ali nama znači dosta", kazao je predsjednik Srbije.

"A šta vi mislite", upitala je novinarka Makrona.

"Zahvalan sam predsjedniku Vučiću. Velika mi je čast što sam ovdje sa vama i zadovoljan sam jučerašnjim razgovorima koje smo imali i ovim otvorenim kontaktom sa srpskim narodom. Rekao sam ono što mi je na srcu i sada ćemo da radimo zajedno", odgovorio je francuski predsjednik.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posjete obavljeni su juče, a dvojica predsjednika položili su vijence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gdje su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Makron je velikom broju okupljenih gradjana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija "u njihovim srcima".

Francuski predsjednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak s Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsjednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rješenje za kosovski problem, da magično rješenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije