Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu

Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu
Foto: Tanjug/AP | Makron razgovorom sa studentima nastavio posjetu Beogradu
Agencije

BEOGRAD - Predsjednik Francuske Emanuel Makron nastavio je danas posjetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

S njim je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dvojica predsjednika su se na početku upoznali sa mladima, a prije razgovora Vučić je sa kalemegdanske terase pokazao Makronu panoramu Beograda.

Novinarka TV Prve uspjela na kratko da porazgovara s njima. Na pitanje kako je zadovoljan posjetom Makrona, Vučić je rekao da bi možda Makronu trebalo postaviti to pitanje.

"Zadivljeni smo njegovom energijom i entuzijazmom. Osvojio je srce Srba. To njemu možda ne znači mnogo, ali nama znači dosta", kazao je predsjednik Srbije.

"A šta vi mislite", upitala je novinarka Makrona.

"Zahvalan sam predsjedniku Vučiću. Velika mi je čast što sam ovdje sa vama i zadovoljan sam jučerašnjim razgovorima koje smo imali i ovim otvorenim kontaktom sa srpskim narodom. Rekao sam ono što mi je na srcu i sada ćemo da radimo zajedno", odgovorio je francuski predsjednik.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posjete obavljeni su juče, a dvojica predsjednika položili su vijence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gdje su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Makron je velikom broju okupljenih gradjana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija "u njihovim srcima".

Francuski predsjednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak s Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsjednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rješenje za kosovski problem, da magično rješenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu.

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije