Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Makron u Beogradu: Došao sam da okrenemo novu stranu

Makron u Beogradu: Došao sam da okrenemo novu stranu
Foto: Tanjug | Makron sletio u Beograd
Agencije

BEOGRAD - Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovao je u Beograd u dvodnevnu posjetu tokom koje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Makron je na Međunarodni aerodrom Nikola Tesla sletio oko 15:25 sati. Šef francuske države dočekan je, tradicionalno, uz pogaču i so.

Makronov predsjednički avion sletio je u pratnji tri Miga Vojske Srbije.

Na aerodromu su ga, pored predsjednika Vučića, dočekali i generalni sekretar predsjednika Nikola Selaković, ambasador Francuske Frederik Monodloni, kao i rukovodstvo "Vansi erporta", koncesionara beogradskog aerodroma.

Makron je u posjetu Srbiji došao bez supruge Brižit.

"Počastvovan sam što kao predsjednik Srbije mogu da vas ugostim. Uverićete se koliko su građani Srbije gostoljubivi, jer su s ushićenjem čekali vaš dolazak. Ubeđen sam da ćemo dostići nove granice prijateljstva Srbije i Francuske. To ne bismo uspeli bez vas i vaše želje da vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i saveznika", rekao je predsjednik Vučić poručivši francuskom kolegi da se u Srbiji osjeća kao kod kuće.

Predsjednik Makron se zahvalio na riječima dobrodošlice, a usput je čestitao na pobjedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.  

"Došao sam da okrenemo novu stranu, želimo novo partnerstvo sa Srbijom. Nijedan francuski predsednik nije došao ove 18 godina. To je previše! Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti. Moramo da cenimo i poznajemo jedni druge", rekao je predsjednik Makron.

Predsjednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

Na ploči piše:

"Dana 15. jula 2019. godine, predsednik Republike Srbije, nj. e. Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Francuske, nj. e. Emanuel Makron obeležili su početak radova na modernizaciji Aerodroma ''Nikola Tesla, koju sprovodi kompanija "VINCI Airports".

Vansi erports, koncesionar aerodroma "Nikola Tesla" na 25 godina, obavezao se da će uložiti u razvoj infrastruktre na aerodromu ukupno 732 miliona evra.

Koncesija beogradskog aerodroma je jedna od najvećih i najznačajnijih stranih investicija u našoj zemlji, s obzirom da će ukupa ulaganja Vansija u aerodrom biti 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Neke od najvažnijih investicija u koje će Vansi uložiti u razvoj infrastrukture predviđaju da u prvih pet godina bude izvršena sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, izgradnja novih rulnih staza i rekonstrukcija pomoćnih, kao i izgaradnja brzih izlaza sa piste, rekonfiguracija terminala i izgradnja novih objekata i unapređenje sistema.

Plan Vansi je da u narednih 25 godina broj putnika poraste godišnje tri puta odnosno sa 5,3 miliona, koliko je imao u 2017. godini, na 15 miliona, a broj aviooperacija da se duplira sa 59.000 na 120.000, koliko se očekuje.

Vansi je 22. decembra prošle godine preuzeo upravljanje aerodromom, nakon što je 21. decembra uplatio koncesionu naknadu od 501 milion evra.

Ugovor o koncesiji na 25 godina potpisan je 22. marta 2018. godine.

Koncesiona naknada od 501 milion evra je podijeljena, tako što je na ime dividende taj novac raspoređen u budžet Republike Srbije u iznosu od 417 miliona evra, dok je ostatak od 84 miliona evra pripao malim akcionarima.

Godišnja koncesiona nakada iznosi između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra i uplaćivanje se u periodu od 25 godina u zavisnosti od ostvarenih rezultata.

Sa strateškim paratnerom očekujemo se dalji veliki razvoj naše vazdušne luke, zajedno sa Er Srbijom koja je najbrže rastuća i dominantna aviokompanija u regionu.

Međunarodni tender je sproveden od 10. februara 2017. kroz fazu pretkvalifikacija, fazu neobavezujućih ponuda i fazu obavezujućih ponuda, a odluka je donijeta 5. januara 2018. godine.

Vansi je jedan od najvećih operatera, koji posluje u 12 zemalja svijeta, zajedno sa 45 aerodroma i ima više od 180 miliona putnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije