Ex -Yu

Mali Gavrilo počeo liječenje u Mađarskoj

Mali Gavrilo počeo liječenje u Mađarskoj
Foto: N.N. | Mali Gavrilo počeo liječenje u Mađarskoj

BEOGRAD - Osmomjesečni Gavrilo Ðurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, doputovao je danas u Mađarsku na liječenje.

Humanitarnim akcijama prikupljeno je 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lijekom na svijetu, zolgensmom, za analize prije i poslije primanja tog lijeka, doziranje steroida, a ostatak troškova snosiće država, prenio je RTS.

Doktorka Borbala Mikoš, šef tima ljekara za SMA bolesti u Dječjoj klinici "Betešda" u Budimpešti, potvrdila je da je Gavrilo sa roditeljima stigao u bolnicu.

"Formiran je poseban tim stručnjaka, svako zna svoj posao. Potreban je veliki broj pregleda, upravo da bismo što prije ustanovili da li može da primi gensku terapiju", izjavila je doktorka Mikoš.

Prema njenim riječima, bolnica "Betešda " je prihvatila da sve te preglede obavi bez odlaganja kako se ne bi gubilo vrijeme.

"Gavrilu je već uzet uzorak krvi da bi se utvrdila količina antitijela na adenoviruse, i taj uzorak šaljemo u Roterdam gde se obavlja analiza. Dok čekamo rezultate te analize, radimo i druge preglede da isključimo i druge virusne infekcije. S obzirom na to da genska terapija može da ima nuspojave, moramo da provjerimo kako rade ostali organi - bubrezi, jetra, srce, organi za disanje", objašnjava dr Mikoš.

Doktorka dodaje da moraju da isključe i druge zapaljenske procese u organizmu jer i to može da utiče na gensku terapiju.

"Ne želim da licitiram datumom, ali očekujemo veoma dobre vesti za Gavrila najkasnije sredinom juna", rekla je dr Borbala Mikoš koja vodi tim ljekara za SMA bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije