Ex -Yu

Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatara

Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatara
Foto: Facebook | Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatara

PODGORICA - Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je Tanjugu da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podjeli ministarstava, koja podrazumijeva da toj političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mjesto potpredsjednika u novoj vladi.

Podgorički portal "Borba" piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsjednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnika za potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvjete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dvije važne funkcije u vladi - resor finansija i mjesto Generalnog sekretara Vlade.

“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rješenje za taj resor”, poručili su lideri DF-a Krivokapiću.

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, rijetkost u političkoj praksi, žele zapravo cjelokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponovili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju "jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima".

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavijestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije