Ex -Yu

Mas: Priština da ukine carine uvedene Beogradu

Mas: Priština da ukine carine uvedene Beogradu
Foto: N.N. | Mas: Priština da ukine carine uvedene Beogradu

PARIZ - Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je vlasti samoproglašenog Kosova da ukinu carine uvedene na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH ili barem suspenduju njihovo sprovođenje.

On je tokom sastanka u Parizu, na temu sprečavanja širenja malog oružja sa Balkana, upozorio da bi trebalo izbjeći dalje eskaliranje tenzija.

Mas je istakao da žali zbog ostavki načelnika i odbornika četiri srpske opštine na sjeveru Kosova.

"Dalje eskaliranje mora se hitno spriječiti. Neophodno je održati uspjeh dijaloga o normalizaciji", naglasio je Mas.

Priština je u novembru uvela carine na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH u iznosu od deset odsto, koje je 21. novembra povećala na 100 odsto, nakon što je optužila Beograd da sprovodi kampanju protiv članstva samoproglašenog Kosova u Interpolu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ponovo je juče pozvala prištinske vlasti da povuku odluku o taksama na robu iz centralne Srbije i BiH, ističući da ona ugrožava dijalog.

Portparol Evropske unije Maja Kocijančič rekla je ranije da vlasti samoproglašenog Kosova moraju odmah da povuku odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ovakve mjere provokativne i uvredljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije