Ex -Yu

Maturanti popadali na ispitu iz jezika, nulu dobili i đaci generacije

Maturanti popadali na ispitu iz jezika, nulu dobili i đaci generacije
Foto: Pexels/Ilustracija | Maturanti popadali na ispitu iz jezika, nulu dobili i đaci generacije

PODGORICA - Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova, među njima, prema nezvaničnim informacijama i đaci generacije pojedinih škola na sjeveru iz eksternog maturskog ispita iz maternjeg jezika, navodno zbog prepisivanja, prenose "Vijesti".

Prema nezvaničnim informacijama, nulom su ocijenjeni i neki đaci generacije pojedinih škola na sjeveru Crne Gore.

Više roditelja javilo se redakciji, tvrdeći da nadležni navodno nisu imali mogućnost da utvrde ko je od đaka prepisivao s obzirom na to da nijedan od učenika koji je dobio nula bodova "nije ni opomenut tokom ispita".

Unija srednjoškolaca, oglasila se saopštenjem u kome tvrdi da maturanti ne treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja, već "odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda".

Kako podsjeća crnogorski dnevnik, eksterni maturski ispit iz iz crnogorsko – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti (CSBH), održan je 11. aprila, a svi maturanti su radili isti test u isto vrijeme. 

Prema ranijem pisanju medija, oni su bili organizovani i u Vajber grupu, na kojoj su dijelili pitanja i odgovore. Skrinšotovi njihovog dopisivanja tokom ispita "procurili" su ranije u javnost.

Iz Unije srednjoškolaca Crne Gore (USCG) su naveli da podržavaju maturante u borbi za fer i korektno ocjenjivanje maturskog ispita iz CSBH.

"Preko 500 maturanata iz cijele Crne Gore na testu iz CSBH jezika i književnosti dobili su nula bodova jer su navodno prepisivali. Veoma je nejasno i bez jasnog obrazloženja od strane Ispitnog centra Crne Gore, kao i Ministarstva prosvete kako je došlo do ovoga i kako je moguće da je toliki broj maturanata oboren na ispitu", navodi se u saopštenju USCG.

Postavlja se pitanje kako je moguće da neko naknadno utvrdi da je došlo do prepisivanja ili korišćenja bilo kakvih nedozvoljenih sredstava i ako u toku izrade testa, test administratori nisu ukazali na bilo kakvu povredu pravila.

"Takođe, ukoliko je utvrđeno da je određeni zadatak prepisan, isti treba izuzeti iz bodovanja, a ne dodijeliti nula bodova za cjelokupan rad, čak i za onaj dio rada koji podrazumijeva intervju i esej", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Kako je navedeno, "maturanti nisu ti koji treba da snose posljedice zbog navodnog prepisivanja", već u prvom redu "oni koji su bili odgovorni za sprovođenje ispita i održavanje reda, jer su oni morali da onemoguće svaki vid malverzacije u toku trajanja provjere znanja".

Sve ovo, ocjenjuju u Uniji srednjoškolaca, u velikoj mjeri će se odraziti i na upis na fakultete, jer u slučaju da žalbe ne budu usvojene, naredni rok za polaganje ispita je tek u avgustu, što bi automatski diskvalifikovalo ove učenike da u redovnim rokovima upišu željene fakultete.

"Pozivamo maturante da iskoriste svoje pravo i ulože žalbu na ovakve rezultate i pozivamo nadležne da ubuduće bolje organizuju provjere znanja, a ne da 'treniraju strogoću' na maturantima bez adekvatnih dokaza", navodi se u saopštenju Unije srednjoškolaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije