Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Mediji: Panika u Hrvatskoj zbog presude pokliču "Za dom spremni"

Mediji: Panika u Hrvatskoj zbog presude pokliču "Za dom spremni"
Foto: N.N. | Mediji: Panika u Hrvatskoj zbog presude pokliču "Za dom spremni"
Tanjug

​ZAGREB - Informacija da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu novčano kaznio makarskog pjevača Marija Rosa izazvala je reakcije i postala je tema dana u hrvatskoj javnosti.

Roso je na koncertu održanom 2015. otpjevao pesmu autora i izvođača Marka Perkovića Tompsona, "Bojna Čavoglave", koja počinje ustaškim uzvikom "za dom spremni".

Prvu informacije o odluci Visokog prekršajnog suda objavio je zagrebački Jutarnji list označivši je "presedanom" prema kojoj je ustaški pozdrav "za dom spremni" nezakonit.

Davorin Karačić, Tompsonov advokat, kaže, međutim, da to nije presedan, jer, kako ističe, u hrvatskom pravosudnom sistemu ne postoje presedani i da je moguće da neko drugo sudsko vijeće zaključi sasvim drugačije.

Karačić za portal Narod ističe da jedino parlament može da zabrani pozdrav "za dom spremni".

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kaže da je odluka Visokog prekršajnog suda takva kakva jeste, ali da to ne znači da će kao takva ona biti obavezna i u svim budućim slučajevima.

Turudić je gostujući na zagrebačkoj televiziji N1 rekao da je sasvim moguće da drugo veće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku.

Da bi takva odluka bila obavezna za sva veća Prekršajnog suda, objasnio je Turudić, neophodno je najprije da se donese pravno tumačenje u kojem bi bilo rečeno da je pozdrav “za dom spremni” prekršaj, odnosno, da "ko pozdravlja tim pozdravom čini prekršaj”.

Ante Ðapić, predsednik opozicione stranke Desno, saopštio je da ova presuda Visokog prekršajnog suda nije obračun sa HOS-om, ni sa Tompsonom, već da je to, kako je naveo, "udar na samu istorijsku slobodarsku suštinu hrvatskog naroda i ni jedan Hrvat ne bi smio da je poštuje".

Ðapić je saopštio, prenio je hrvatski portal Narod, da nijedan Hrvat ne bi smio da, kako kaže, prećuti "ovu ideološku agresiju u nedrima hrvatske države“.

Ðapić je istovremeno zbog objavljivanja ove vijesti označio Jutarnji kao medij koji je poznat po brojnim napadima na "najpopularnijeg hrvatskog pjevača i hrvatskog branitelja Marka Perkovića Tompsona i Domovinski rat u cjelini".

Navodi se, naime, da je ovu vijest Jutarnji prenio kao "presedan", a da je autorka Slavica Lukić, supruga predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca, koji je, kako se navodi, koalicioni partner u vladi Andreja Plenkovića.

Povodom pravosudne presude Visokog prekršajnog suda oglasio se i istoričar i profesor Hrvoje Klasić i ističe da jeste riječ o prvoj presudi u kojoj se jasno izriče da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišćen kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma, da je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Makarski pjevač Mario Roso osuđen je na novčanu kaznu od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna zato što je prilikom proslave godišnjice Oluje 2015. godine otpevao pjesmu "Bojna Čavoglave", čiji je autor i izvođač Marko Perković Tompson, a koja počinje pozdravom "za dom spremni".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije