Ex -Yu

Mediji: Plaćene ubice iz Kolumbije četiri mjeseca živjele u Hrvatskoj

Mediji: Plaćene ubice iz Kolumbije četiri mjeseca živjele u Hrvatskoj
Foto: pixabay.com/ilustracija | Mediji: Plaćene ubice iz Kolumbije četiri mjeseca živjele u Hrvatskoj

Dvojica kolumbijskih plaćenih ubica Kaisedo Bandoja Huan David (29) i Kostana Kasa Hoze Aleksander (43), koje je crnogorska policija uhapsila 2. avgusta u Nikšiću, skoro četiri mjeseca boravili su u Splitu i okolini, pokazuju operativni podaci do kojih su došli crnogorski istražioci, saznaje "Jutarnji list".

Oni su navodno u martu ušli u Hrvatsku, a krajem jula ilegalno su prešli u Crnu Goru gdje su uhapšeni. Tokom ispitivanja istražiocima su rekli da su u Hrvatskoj boravili skoro četiri mjeseca, čekajući da saznaju svoju metu.

"Jutarnji list" piše da su oni navodno uhapšeni tokom rutinske kontrole prije nego što su saznali za čije su ubistvo angažovani i koji ih je od crnogorskih zaraćenih klanova unajmio.

Crnogorski policajci angažovani u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije 2. avgusta su uhapsili 25-godišnjeg crnogorskog državljanina Gorana Brajovića koji je u automobilu vozio dvojicu Kolumbijaca. Kako je tada saopšteno, njih su trojica privedeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, zbog čega je nadležnost nad njima prešla u ruke Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju.

Crnogorski mediji su prenijeli da je oni uhapšeni nedaleko od Nikšića prilikom navodno rutinske kontrole saobraćaja, ali navode a su istražioci prethodno imali operativna saznanja da trojac priprema ubojstvo, što je potvrđeno tokom saslušanja Kolumbijaca.

U ratu dva crnogorska kriminalna klana, Kavačkog i Škaljarskog, koji su imena dobili po predgrađima Kotora - grada iz kojeg potiču njihove vođe, od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.

U ubojstvima su, prema pisanju regionalnih medija, najčešće korišteni plaćeni ubojice iz regije ili mladići koji su tek pristupili tim kriminalnim organizacijama, poput Mitra Markovića (25) i Petra Laličića (20) koji su se nakon ubistva Bogdana Milića sredinom prošle godine krili u Šibeniku gdje su i uhapšteni u avgustu 2019., a obojica su imali falsifikovane hrvatske putovnice.

Najzanimljivije hapšenje plaćenog ubice, za kojeg se smatra da ga je angažovao Kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je slučajno, tokom kontrole saobraćaja, uhapšen Gregori Majkl Feraris koji je sa saučesnikom Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubistvo visokopozicioniranog člana Škaljarskog klana Gorana Đuričkovića.

Kod Ferarisa je policija tada pronašla fotografiju njegove mete, a na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažovan za ubistvo Đuričkovića, prenosi "Jutarnji".

Južnoafrikanac, koji je u vrijeme hapšenja imao 24 godine, rekao je tužiocimada je u kampu Legije stranaca u Francuskoj upoznao Aleksandra Markovića, člana Kavačkog klana.

Marković mu je ponudio 50.000 evra za likvidaciju, što je on prihvatio, piše u izjavi koju je Feraris dao tužiocima, a koju su prije objavili mediji.

Frraris je doputovao u Crnu Goru i u Budvi je čekao da obavi posao. Ispričao je kako mu je Marković rekao da je njegova meta, Goran Đuričković, umiješan u krađu 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, koja je bila povod za početak rata dva klana.

 “Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta kako bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio sve one koji se u Crnoj Gori bave drogom”, naveo je Feraris u izjavi.

Tužiocima je takođe ispričao da mu je Marković rekao da je Kavački klan za jedno ubistvo angažovao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka.

Feraris je 2016. osuđen na pet godina zatvora zbog krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije, a u aprilu 2020. je uslovno pušten i deportovan iz Crne Gore u Južnoafričku Republiku.

Njegova meta Goran Đuričković živio je još samo pet mjeseci nakon hapšenja Frrarisa. Ubijen je u oktobru 2015. godine snajperom dok je sjedio u svom kafiću u Budvi. Ubica je prema Đuričkoviću ispalio tri metka, od kojih ga je jedan pogodio, a dva su se odbila o zidine.

Za njegovo ubistvo optužen je Srđan Popović iz Republike Srpske, koji je uhapšten u Austriji u ljeto 2018. godine. Mediji su tada prenijeli da je obučen za rukovanje i korištenje snajperskog oružja i drugog naoružanja te za precizno gađanje iz pištolja čak i po noći, piše "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije