Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Mediji: Plenković ide u Varivode, mjesto stradanja srpskih civila

Mediji: Plenković ide u Varivode, mjesto stradanja srpskih civila
Foto: Tanjug/Hina | Mediji: Plenković ide u Varivode, mjesto stradanja srpskih civila
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovaće komemeoraciji ubijenim Srbima u dalmatinskom selu Varivodama 28. septembra 1995. godine, saznaje RTL.

U Varivodama je ubijeno devet srpskih civila, starijih osoba koje su imale između 60 i 85 godina, usprkos tome što je Oluja na tom području bila završila mjesec i po dana ranije i više nije bilo ratnih dejstava, navodi ta hrvatksa televizija.

U tekstu se dodaje da je Plenkovićeva vlada, nakon poruka iz Knina da svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru, odlučila da obiđe svako mjesto gdje su ljudi stradali u ratu na prostru Hrvatske.

Ukazuje se da je ta najava došla nakon što je potpredsjednik hrvatske vlade i redova srpske manjine Boris Milošević prisustvovao obilježavanju Oluje u Kininu, a potpredsjednik i ministar veterana Tomo Medved odlučio da ode u Grubore gdje su, kako je rekao, pojedinci iz hrvatskih jedinica počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

U selu Uzdolje kod Knina danas je, dan nakon proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" u tom gradu, održan pomen srpskim civilima koje su hrvatske snage u tom selu ubile 6. avgusta 1995. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije