Ex -Yu

Mediji na njemačkom: Srbija razmišlja o napuštanju puta u EU?

Mediji na njemačkom: Srbija razmišlja o napuštanju puta u EU?
Foto: N.N. | Mediji na njemačkom: Srbija razmišlja o napuštanju puta u EU?

BEČ - Veliki broj austrijskih i njemačkih medija prenio je reagovanje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da, "ako je Kosovo ključno za EU, treba da krenemo svojim putem", te iz ministrove izjave izveli zaključak da Srbija razmišlja o napuštanju evropskog puta.

Bečki dnevnik "Die Presse" o tome piše pod naslovom "Srbija razmišlja o promeni politike i okretanju od EU", a njemački "Zeit" je tekst naslovio gotovo identično sa "Srbija razmišlja o odustajanju od pristupanja EU", kao i mnogi drugi austrijski i njemački mediji, koji su prenijeli da Vulin ne smatra pomirenje sa Kosovom mogućim i da Srbija razmatra odustajanje od svojih planova za pristupanje Uniji.

Austrijski i njemački mediji podsjećaju da je Evropska komisija Srbiji stavila u izgled pristupanje Uniji do 2025, ako normalizuje odnose sa Prištinom.

"Ako je za EU ključno rješenje kosovskog problema, problema na čijem nastanku je aktivno učestvovala Unija, onda je vrijeme da razmislimo o promeni prioriteta u našoj spoljnoj politici", prenose se riječi Vulina.

Mediji podsjećaju da su se prošle nedjelje francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji izjasnili protiv 2025. kao pristupnog datuma.

Takođe se podsjeća da EU kao najvažniji uslov u pristupnom procesu Srbije zahtijeva normalizaciju odnosa sa „Kosovom, gdje danas žive gotovo samo Albanci“.

"Međutim, srpski nacionalisti od 19. vijeka Kosovo smatraju srpskom pokrajinom i ne priznaju nezavisnost. Rješenje problema nije na vidiku", konstatuje "Zeit".

List navodi i da je uticajna Srpska pravoslavna crkva nedavno upozorila političko rukovodstvo pod predsednikom Vučićem da bi odustajanje od "srca Srbije", odnosno Kosova, bila "veleizdaja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije