Ex -Yu

Među Srbima kojima Kurti "crta metu na čelu" i čovjek koji se 15 dana liječi u Beogradu

Među Srbima kojima Kurti "crta metu na čelu" i čovjek koji se 15 dana liječi u Beogradu
Foto: Tanjug | Među Srbima kojima Kurti "crta metu na čelu" i čovjek koji se 15 dana liječi u Beogradu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas da je Beograd kriv za eksalaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da je eskalacija bila planirana i da ima svoje autore, čija je imena objavio, na šta su reagovali u Srbiji, ističući da je to "crtanje meta na čelu".

Kurti je u Skupštini u Prištini rekao da je situacija na sjeveru eskalirala kada su se "kriminalne grupe" vratile sa mitinga koji je 26. maja održan u Beogradu. 

"Imamo dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija bila planirana, dobro organizovana i da je imala autora. Autor je zvanični Beograd, koji se pobrinuo, da se upozorenja na eskalaciju ukoliko se policija ne povuče i gradonačelnici ne odu, pretvore u stvarnost. Povećanje zabrinutosti zbog eskalacije dovelo je do toga da Srbija mobiliše kriminalne grupe da zaista eskaliraju situaciju", rekao je Kurti.

Prištinski premijer targetirao je Srbe sa sjevera Kosova i Metohije tako što je objavio njihova imena i direktno ih optužio za nemire. Na Kurtijevom spisku se nalaze i imena žena. 

Među Srbima na protestu, tvrdi on, bili su i navijači Crvene Zvezde.

Proteste, poručio je Kurti, organizuju poštovaoci Slobodan Miloševića. Poslanicima je poručio da Vlada ne može da se nosi sa nasilnim napadima.

"Oni koji nas iz Beograda kritikuju da je legitimitet mali, oni sami nemaju legitimitet. Srbi iz Srpske liste nemaju legitimitet. Poziv na bojkot je pogrešna odluka sa lošim namjerama za koje posljedice treba da snose oni, a ne mi. Na Kosovu se vlast može dobiti samo izborom, a ne granatama, mecima, šok bombama i napadima na KFOR, policiju i novinare. To nisu protesti za nove izbore, već protesti ljudi koji obožavaju Miloševića", rekao je Kurti.

Lider građanske inicijative "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da se na spisku Srba, koji je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio u kosovskoj skupštini na i za koje tvrdi da su organizatori protesta na sjeveru KiM, nalazi i ime Nikola Baldini, čovjeka koji je više od dvije nedjelje na liječenju u Beogradu.

Arsenijević je za Tanjug rekao da je Nikola Baldini retko ime i prezime italijanskog porekla, kao i da je on 14. maja primljen u Klinički centar Srbije, sa ozbiljnim povredama i da već 15 dana nije na KiM.

"Ja sam upravo sada dobio dokument koji je potpisao profesor doktor Goran Tulić sa potvrdom da se i danas u Beogradu 2. juna tu nalazi gospodin Nikola Baldini, dvadesetogodišnjak. On je student u Beogradu, inače poreklom iz Zvečana", rekao je Arsenijević.

Dodaje da nije poznato koliko je taj spisak relevantan.

"Mislim da je cilj zastrašivanje ljudi. I kao što ste videli, izvlače iz svake grupe ljude, vršnjake, iz radnih grupa, kako bi samo zastrašili stanovništvo" istakao je on.

Srpska lista saopštila je da neosnovane optužbe i "crtanje mete na čelo Srpkinjama i Srbima" na sjeveru Kosova i Metohije samo zato što ne pristaju na kršenje osnovnih ljudskih prava pokazuje "fašistički karakter režima Aljbina Kurtija".

Kako se navodi, da je farsa sve ono što je Kurti danas rekao u skupštini govori i podatak da je za kriminalce i organizatore protesta označio "časne ljude, žene, invalide, pa čak i neke koji su u bolnici", i nedeljama unazad nisu na sjeveru Kosova i Metohije.

"Kurti je danas otišao toliko daleko da govori kako je on organizovao mnogo protesta koji su bili mirni, pa se prosto nameće pitanje da li on misli da su građani senilni, a međunarodna zajednica zaboravila kako je za vreme njegovih protesta napadana kuća njegovih političkih protivnika, tadašnjeg premijera, kako je zgrada Vlade gađana raketnim bacačem, njegovi partijski drugovi napadali međunarodne predstavnike, pa čak i američki ambasadorku, a njegov sadašnji posilni Svečlja napadao lica pod međunarodnom zaštitom i uništavao vozila međunarodnih misija, za šta nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

Srpska lista navodi i da je današnje Kurtijevo izlaganje dokaz da on želi dalju eskalaciju situacije, podizanje tenzija i sukobe, a da Srbi žele mir, slobodu, nazad svoje zgrade opština i prekid progona sugrađana koji ne pristaju da budu Kurtijeve sluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije