Ex -Yu

Medojeviću i Kneževiću privremeno ukinut pritvor

Medojeviću i Kneževiću privremeno ukinut pritvor
Foto: N.N. | Medojeviću i Kneževiću privremeno ukinut pritvor

PODGORICA - Ustavni sud Crne Gore privremeno je danas obustavio rješenje Apelacionog i Višeg suda o stavljanju u zatvor poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževica.

Ustavni sud je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredbi Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Ustavne žalbe podnijeli su advokati Medojevića i Kneževića na rješenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svjedoče u predmetima koje, povodom njihovih tvrdnji formiralo, Specijalno tužilaštvo.

Na sjednicama prvog i drugog vijeća Ustavnog suda juče nije postignuta jednoglasnost o prijedlozima odluka sudija izvjestilaca Mevlide Muratović i Milorada Gogića.

Predsjednica Veća sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić predložila je pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe člana Zakona o krivičnom postupku kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Lopičić je predložila obustavu rješenja koja su doneta na osnovu navedene odredbe zakona i da se odmah naloži obustava prinudnih mjera zatvaranja podnosilaca ustavnih žalbi.

Medojević je uhapšen u noći između 30. novembra i 1. decembra poslije sjednice parlamenta i bez oduzimanja poslaničkog imuniteta nalazi se u zatvoru, dok je Knežević danima u zgradi Skupštine Crne Gore i time izbegava hapšenje.

On je uhapšen po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud jer je odbio da saopšti ko je pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost koji mu je saopštio da je glavni specijalni tužilac Mlivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 evra kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju poznatoj kao "Carine".

Potom je kažnjen sa još dva mjeseca zatvora jer je odbio da svedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine, da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Knežević odbija da saopšti podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 evra da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije