Ex -Yu

Medvedev: Želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama

Medvedev: Želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama
Foto: Tanjug | Medvedev: Čestitam godišnjicu, želim vam mir i slobodu

BEOGRAD - Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rješavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

"Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbjedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama", rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svjetskim poslovima ne suprotsavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa, podvukao je Medvedev.

On je istakao da se Rusija ne osjeća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

Rusija će, kaže, cijeniti to što se Srbija, uprkos svom opredjeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilnu, uspješnu ekonomsku saradnju i razvoj i odgovornog komšiju.

Podsjetio je da je obim robne razmjene između Rusije i EU prije sankcija bio 407 milijardi evra, a da se potom smanjio dva puta.

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumijevanje.

U tom kontekstu ocijenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primjer.

"Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vjera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. vijeku, posijle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosiam mogu da posvjedočim i ja jer je tako bilo i prije deset godina kada sam govorio za ovom govornicom", rekao je on.

Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumijevanja i povjerenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmjena raste a obim ruskih investicija premašio je četiri milijarde dolara a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 milijardi, rekao je Medvedev.

On je poručio da Rusija cijeni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svjesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima kolji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

"Takvo gubljenje sjećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo poslije rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promijeni svijet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostarna rješenja da opravdaju bilo koje djelatnosti", rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u cijelom svijetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posljedice djelovanja koje se vrše u protivrečju i zobilazeći međunarodno pravo, podsjetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

U obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Medvedev je rekao da mu je čast što boravi u Beogradu baš na danšnji dan kada se obilježava oslobođenje od fašizma.

"Naši odnosi nisu se promijenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i žleim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje", poručio je Medvedev.

Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsjednica Skupštine Maja Gojković.

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i dio opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Poslanici koji su se odlučili da bojkotuju rad skupštine nisu prisustvovali nijednoj od posebnih sjednica parlamenta, na kojima su se obraćali strani zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije