Ex -Yu

Mejlovi Martine Dalić uzdrmali Plenkovićevu Vladu

Mejlovi Martine Dalić uzdrmali Plenkovićevu Vladu
Foto: Ilustracija | Mejlovi Martine Dalić uzdrmali Plenkovićevu Vladu

ZAGREB - Vlada Andreja Plenkovića našla se pod snažnim pritiskom koalicionih partnera zbog najnovije afere s mejlovima potpredsjednice vlade i ministarke privrede Martine Dalić u vezi sa Agrokorom, a iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, smatraju da ona mora odmah otići, pišu hrvatski mediji.

Predsjednik SDSS Miorad Pupovac i Furio Radin, predstavnik manjina u Saboru potvrdili su za portal "Index", koji je objavljivanjem mejlova ministarke Dalić pokrenuo cijelu priču, da traže hitan sastanak koalicije zbog ovog lučaja.

Na zahtjev opozicije, Sabor se nedavno izjašnjavao o povjerenju Dalićevom i ona se tom prilikom provukla praktično kroz "iglene uši", s obzirom na to da Plenkovićeva vlada ima tanku većinu od svega 77 poslanika.

Upitani da li podržavaju Plenkovićevu vladu i nakon skandala sa Dalićkinim mejlovima, Pupovac i Radin su odgovorili da traže hitan sastanak vladajuće koalicije tim povodom.

"Ja mislim da nove okolnosti zahtijevaju hitan sastanak koalicije", rekao je Furio Radin za "Index".

Prvi čovjek SDSS, Pupovac, bio je nešto rječitiji.

"SDSS kao i drugi koalicioni partneri traže razgovor koalicije o pitanjima koja prozlaze iz objavljenih mailova. To je prvo. Drugo - SDSS ima interesa da zaštititi pozitivne rezultate svih vladinih politika uključujući i one koje se odnose na Agrokor, a nema interesa da štiti ono što predstavlja balast i što predstavlja teret bilo za vladu bilo za koaliciju", rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara pomenutog portala da li je teret Martina Dalić, Pupovac je odgovorio: "Rekao sam - bez tereta koji nije potreban".

Po svemu sudeći, koalicioni partneri bi mogli da traže odlazak Dalićeve iz vlade.

HSLS, takođe koalicioni partner u Plenkovićevoj vladi, još je oštriji pa tako njihov predsjednik Darinko Kosor za "Jutarnji list" kaže da očekuje da Grupa Borg bude predmet hitne istrage Tužilaštva.

I u HNS-u u neslužbenim razgovorima kažu da, ako su mejlovi autentični, institucije moraju da reaguju, Dalićeva mora da se povuče.

O najvećoj aferi Plenkovićeve vlade danas se na svom blogu opet oglasio Ivica Todorić, koji poručuje da mejlovi, koje je "Index.hr" objavio juče i danas govore o nečemu što više nije nikakav slučajni sukob interesa, već obična, iskonska korupcija u kojoj "učestvuju najviši državni zvaničnici".

"Riječ je o pljački dogovaranoj i slavljenoj u podrumu šarmantnog, uistinu sjajnog, zagrebačkog restorana, daleko od javnosti, u posebnoj prostoriji za pušače. Da atmosfera bude potpuna. Samo, ovo nije film o ekipi iz podruma jednog američkog grada u tridesetim godinama prošlog vijeka. Ovo je hrvatska realnost iz prve polovine prošle godine! A realnost je i to da ću protiv cijele te družine organizovanih otimača privatnog vlasništva pokrenuti čitav niz pravnih koraka pred međunarodnim i hrvatskim tužilaštvima. Konkretne korake u tom smjeru sam već preduzeo", poručio je Todorić.

Todorić je poručio i da ovo više nije stvar samo hrvatskog tužilaštva, pa ni hrvatske policije.

"Ovo je od danas stvar FBI i DOJ koji će ovih dana biti obaviješteni o svim elementima ove visoke korupcije, onda ćemo imati priliku da vidimo kako efikasno djeluje pravna država", zaprijetio je Todorić.

Ovo će, prema njegovim riječima, biti međunarodni skandal i školski primjer političke korupcije. 

"Klupko će se cijelo odmotati. To sam vam obećao", poručio je takođe bivši vlasnik "Agrokora".

Podsjetimo, portal "Index.hr" je objavio mejlove Martine Dalić iz kojih se vidi da su vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konsultantskih firmi i advokatskih kabineta tajno radili za vladu na pripremi zakona te izvukli ličnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Todorićeve bivše kompanije u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije