Ex -Yu

Mekalister i Brnabić: Srbija ravnopravan i pouzdan partner EU

Mekalister i Brnabić: Srbija ravnopravan i pouzdan partner EU
Foto: Tanjug | Mekalister i Brnabić: Srbija ravnopravan i pouzdan partner EU

BEOGRAD - Predsjednica Vlade, Ana Brnabić, istakla je danas u razgovoru sa predsjedavajućim Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvjestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom da Srbija izuzetno cijeni podršku koju Evropski parlament pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Srbija je, prema riječima premijerke Brnabić, u prethodnom periodu, prepoznata kao ravnopravan i pouzdan partner Evropske unije što je i potvrđeno na nedavno održanom Samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji.

Mekalister je pohvalio napore koje Vlada Srbije čini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i ukazao na važnost nastavka reformi, prije svega, kada su u pitanju poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i reforme pravosuđa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada su u pitanju reforme u domenu vladavine prava i reforme pravosuđa, premijerka je poručila da će se pristupiti u skladu sa predstavljenim ocjenama i preporukama Venecijanske komisije, ističući da je to najvažniji zadatak države u predstojećem periodu.

Brnabić je objasnila da su u toku intenzivni razgovori predstavnika vlade sa svim relevantnim novinarskim i medijskim udruženjima, kako bi se što brže pristupilo usvajanju Medijske strategije i zajednički došlo do najboljih rješenja koje obezbeđuju prava i slobode medija u Srbiji.

Mekalister je ukazao na to da je regionalna saradnja i jačanje odnosa sa sujsedima, kao i nastavak politike pomirenja, spoljnopolitički prioritet koje Srbija treba i dalje da slijedi, naglašavajući da je nastavak dijaloga sa Prištinom, ključan za stabilnost regiona.

Mekalister je rekao da očekuje da će Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, čije se usvajanje očekuje do kraja 2018. godine, pružiti dodatni podsticaj evropskim integracijama Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije